SAYFALAR

Çarşamba, Temmuz 11, 2018

Akan Zaman

Akan Zaman Nelere Gebe?

                Açıkça söylemek gerekirse, şu dünyada kapitalistler ve siyasetçileri uzaya ışınlayıp geriye kalan insanları kendi hallerine bıraksan eminim daha iyi olacaktır bu dünya. En azından şimdiki halinden çok daha iyi olacağından eminim. Neden mi?
                Çünkü hala aç insanların açlıklarına üzülüp onlara bir öğün dahi olsa el uzatanlar var. Ağlayan bebek ve çocukları güldürmeye çalışan insanlar var çevrede. Hasta ruhlu olmadığı sürece başkasının zarar görmesinden, incinmesinden haz almayanlar ve üzülenler var daha bu dünyada. Dünyanın neresinde olursa olsun bu durum böyle.
                Sıkıntı, gözü doymayan kuduz köpekler gibi sağa sola saldıran kapitalistler ve onlara maşalık yapan siyasetçilerden kaynaklanıyor bu kesin. İşin ilginç yanı da siyasetçilerin kendi akıllarının olmaması ve başkalarının aklıyla hareket etmeleri. Başkalarının amaçlarını kendi amaçlarıymış gibi kendi içlerine sindirmeye çalışmalarıdır.
                Siyaset kavramı anlamını kaybederek dala-vere ve kandırmacaya dönüşmüş, hırsızlık ve talanı daha fazla kişiye oylatarak adına demokrasi dedikleri soytarılığa dönüştürmüşlerdir. Bu soytarılığı da kıymetli belleterek varlıklarını bir parazit gibi orta ve düşük gelir düzeyli insanların sırtında yaşamlarını sürdürmektedirler onların kanlarını sonuna kadar emerek.
                Dünyanın neresine giderseniz gidin bu durumda fazla bir değişiklik yoktur. Her yerde fakir fakirdir zengin de zengin. Fakir ülkelerin yöneticileri de kendilerini zenginlere hizmetkâr eyleyerek kendi rahatlarının devam etmesi için ellerinden gelen hokkabazlığı göstermeye çalışırlar ve bunun için adeta yarışırlar.
                Bu şekilde gidemeyeceği gayet açıktır. Açıktır açık olmasına ama dünyadan başka yer arayışı tesellileridir aynı zamanda. Ama bir şey daha açık ortaya çıkmaya başlamıştır dijital çağa adım atıldığından bu yana. O da yapay zekâ denilen durumdur.
                İnsanların kendi kendini idare etmesi daha da zorlaşacağı için yapay zekâ kısa sürede hâkimiyeti ele almasına çalışılacak olması olası görünen bir durumdur. Çünkü yapay zekânın eşi, dostu, akrabası gibi bir durum söz konusu olmadığı için kayırma ve göz yumma gibi durumlar olmayacak daha objektif bakacaktır olaylara. Duygusal yakınlığı da söz konusu olamaz diyerek olumlu bakılması geleceğin çoğu işleri ve özellikle güvenlik, emniyet vb. konularda hâkimiyetleri artacağı en olası alanlar olacaktır.
                Böylece geleceğin dünyasında siyasiler de ortadan kalkması muhtemeldir ama kapitalistlerin önüne geçebilecek bir durum henüz düşünülebilen bir durum değildir. Sosyalizm düşünülen bir olgudur ancak onda da bir yönetim sınıfı olacağı zaten görülmüş şeydir. Kendini bile idareden aciz olan insan denilen yaratığın başkaca ne düşünebileceğini kestirebilmek mümkün görünmüyor kendini bitirip yok etmesinden başka.
Çok kolay aslında yok etmek. Bu güne gelinceye kadar olanlara bir baksanıza. Ateş, tekerlek, yazı, matbaa, tren, barut, dinamit, atom bombası, nötron bombası, radyoaktivitesi yüksek bir bomba veya virüslerle birlikte binbir türlü canlıyı yok edebilecek icatlar yapıldı bu günlere kadar.
Ok ilk icat edildiğinde avcılıkta bir çığır ve insanları açlıktan kurtardı, elbette bir süre sonra birbirlerini de öldürmeye başladılar. Nobel ödüllerini biliyorsunuz. Dinamiti bulmuş adam ama zamanla dinamit insanlara zarar verici bir şekilde kullanılmaya başlamış. Bir tür günah çıkartma deniliyor Nobel ödülleri için. Peki, yeterli mi günahlarını affettirmeye?
Kötü şeyler her zaman olacaktır çevremizde. Toplum olarak insanların nasıl baktığı ve ne şekilde tepki gösterdiğine bağlıdır azlık ve çokluğu. Eminim bilinçli toplumlarda ve en azından gelecek kaygısı yaşamayan toplumlarda daha da farklı olacaktır durumlar.  03.07.18- Halil Gönül
Görsel: Google Görseller

2 yorum:

  1. Bam teline dokunmuşsunuz üstad.. elinize sağlık.. ok ve dinamit.. iki faydalı amaç için geliştirilen şey.. ama işte insan denen aklı evvel , ......

    devamı hayal gücüne kalsın okuyanların.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim Ephendy, Bu dünya sanki birilerinin labratuvarı gibi görünüyor. :)

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.