Yumurtalı Sebze
"kereviz"
Merhaba
Sevgili Misafirler,
“Misafirler”
dediğim zaman hep de kahve
geliyordu aklıma ve “Nasıl
misafirperversin sen?” diye kendime kızıyordum. Bu sefer size kahve ikram
etmeye karar verdim. Tıklayın kahve’ ye hemen gelsin kahveniz önünüze. Afiyet
olsun. 😉
Siz
afiyetle kahvenizi yudumlarken ben de şu geçen PazarGözlemim-2 ve yaşanan hayatlar. Yazımda söz verdiğim yemek tarifini
yazayım bari. Yemek tarifi veren blogger’lar sakın kızmasın bana, siz de
kimselere bahsetmeyin olur mu? Bir seferlik olacak belki de böyle bir şey. Bu iş
aslında şaka gibi bir şey bana göre. Ama yapılan iş yani yemek gerçek.
Alt
ve üst komşulara da vermiştim ya, takip ettim birkaç gündür; kimse rahatsız
olmamış. Biz zaten olmadık. Demek ki garanti bu iş. Çekinmeden yapıp
yiyebilirsiniz demektir.
Neler
almıştım o gün bir bakayım o yazıdan:
"ebegümeci" |
Malzemeler:
Ispanak:
yarım kilo,
Dere
otu: 2 bağ,
Maydanoz:
1 bağ,
Ebe
gümeci: 1 bağ,
Kereviz:
1 orta boy kerevizin yalnızca yaprakları,
Soğan:
irice bir baş kuru soğan,
Yeşil
biber: 1 adet orta boy biber,
Domates
salçası: 1 yemek kaşığı,
Çiçek
yağı: 1 su bardağı civarında,
Tavuk
yumurtası: 5 adet büyük boy,
Kırmızı
pul biber(acı): yarı yemek kaşığı,
Sarımsak:
5 büyük diş,
Tuz:
isteğe göre,
Su:
1 bardak civarında kızgın su veya dibine yapışmaması için kendi kararınıza
göre,
Yeşilliklerin
tamamını temizleyip, bir geniş kap içinde normal klorlu çeşme suyu ile doldurup
içine bir yemek kaşığı kadar sirke atarak yeşilliklerin tamamını içine batırıyoruz.
Yarım saat kadar bekleyerek mikrop ve parazitlerden arınmalarını sağlıyoruz. Sirkenin
ve klorlu suyun en iyi dezenfektan olduğunu hatırladım bir anda. Öğrencilik işte,
öğren de bir gün lazım olur belki. Günü gelmiş demek ki ben de kullandım o
bilgiyi. 😉
Yeşilliklerimizin
tamamını nasıl hoşunuza gidecekse o büyüklükte kıyıyoruz, genişçe bir kaba
paçal yaparak koyuyoruz. (Yeşillikler: ıspanak,
dere otu, maydanoz, ebegümeci, kereviz yaprakları.) yeşilliklerin üzerine
kırmızı pul biberi dağıtarak ilave ediyoruz, sarımsağı çok ince kıyıp yine
üzerine dağıtıyoruz, kararınızca isterseniz tuz ilave ederek tekrar paçal
yaparak iyice karışmasını sağlıyoruz ki bir malzeme bir noktada yığılıp
kalmasın.
Şimdi
ocağın başına geçme zamanı hanımlar, baylar:
2
litrelik bir çelik tencereye, 1 su bardağı civarında çiçek yağı koyup ocağın altını
orta derece açıyoruz, soğanı ve yeşil biberi ince ince kıyıp içine atıyoruz. Hafif
pembeleşmeye başladığı zaman altını tamamen kısıp salçayı ilave ederek
karıştırıyoruz; salçanın çiğ kokusu kayboluncaya kadar. Salçanın kızardığına
karar verdiysek eğer, bir su bardağına yakın kızgın su ilave ederek, diğer
hazırladığımız paçal yeşillikleri de tencereye boca ediyoruz. Ateşi kısık
tutarak tencerenin kapağını kapatıyoruz ve bekliyoruz yeşilliklerin sulanıp
erimesini. Arada bir dibini kontrol ediyoruz bu arada. Eğer yapışma ihtimali
varsa sudan azar azar ilave ederek, eriyen malzemenin kıvamını katı tutuyoruz
böylece.
Malzeme
tamamen eriyip renk değiştirince, yani pişince alt-üst ediyoruz tencerenin
içindeki malzemeyi. Beş on dakika kadar daha bekleyip, tencerenin içini
düzleştiriyoruz ve arkasından 5 adet tavuk yumurtasını öbek öbek kırıp hiç
dokunmadan bırakıyoruz. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp 5 dakikaya yakın daha
bekleyip yumurtaların sarısının pişip pişmediğini kontrol ediyoruz. Eğer pişmişse
tencerenin kapağını kapatıp bir 5 dakika kadar daha oturmasını bekliyoruz.
Bu
arada sofrayı hazırlayarak işi de hızlandırmış oluyoruz elbette. Kim yapar o
işi bilmem gari. 😉 Keşke bu
tarifi 8 marttan önce verseydim. Haydi hemcinslerim, kıyak geçmiş oldum size bu
arada!
Servis tabaklarına birer yumurta
gelecek şekilde alıyoruz ve üzerine isteğe göre dallanmış maydanoz serpiştirebilirsiniz. Limon kullanabilirsiniz.
Yanına ilave olarak artık siz kendi zevkinize göre bir salata veya pilav
yapabilirsiniz. Afiyetler olsun size.
Benden buraya kadar gari, haydi hoşça ve mutluca kalın. Epeyce yoruldum, kendime bir
yorgunluk kahvesi yapayım bari.
09-03-2017
Halil
GÖNÜL 😉
"Bilgi Paylaşarak Çoğalır" diyorsanız,
PAYLAŞIN Lütfen
Görsel: Pixabay.com
Çok sağlıklı bir tarif anlatımınız da çok güzel. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim nazik ziyaretiniz ve yorumunuz için, Sevgili Kader K; Beğendiğinize sevindim
Sil