Salı, Eylül 22, 2020

İlginç mi?

ilginc_olaylar

Soru İlginç

İlginç. İlginç olan “bilmiyorum” kelimesinin bendeki çağrışımları. Yeni farkına vardım “bilmiyorum” kelimesinin gençlik ve orta yaşlardaki sözlüğümde bulunmadığının. “Bilmiyorum” kelimesi ayıplı bir söz gibiydi sanki o zamanlar. Bir insan her şeyi bilmek zorunda olur mu, olsa da mümkün müdür?

Altmışlı, yetmişli yılların yüklediği bir yüktü çok şeyi bile çabası. Bir gayret vardı insanlarda özellikle gençlerde. İnsanlar bilgilerini paylaşmayı severlerdi. Çünkü bilgiye ulaşmak zordu. İmkânlar kısıtlıydı. Her istenildiğinde aradığın kitap bulunmuyordu. Bulunsa da pahalıydı. İşte bu yüzden kitaplar ortak kullanılırdı. “Bilim ve teknik” dergisini alırdım her ay. En azından on arkadaş okurdu. Ben de onlardan başka dergiler okurdum.

Sorulan soruya verilen cevaplar yeterli gelmiyordu, eksikliği sorgulanırdı. Belki bu nedenle sorular başkalarına değil kendi kafanda çözülmeye çalışılırdı genellikle. Bir tür çaredir, çaresizlik için.

Bir süre sonra sorulara cevaplar bulmaya çalışırken köstebek gibi hissederdim. Kaz kaz bitmiyordu kazma işi. Her soru cevaplandığında başka sorular geliyordu arkasından. Eğer çevrede soru soran insanlar varsa şanslı sayılırdık çünkü benzer olmasa bile yakın sorular sorulmuş olurdu.  Paylaşılırdı. Herkes şanslı değildi.

Aradan yıllar geçti. 60 yıl sonrasında tekrar değerlendirdiğimde çok ağır bir yük altında kalmışım ama pişmanlığım yok. Bir şeyler öğrenmek için çok çabalamışım balçık içinde. Nefes nefese geçen bir yaşam, ucu ucuna denk getirilmeye çalışılan yolların getirdiği yerde sorular devam ediyor. Cevaplar bulmak daha kolay artık. İnternet kolaylaştırdı ve ucuzlattı bilgiyi.

İşin ilginç yanı, bilgiye ulaşmak ucuzladı ve kolaylaştı ama bilgiye ihtiyaç duyan azaldı. Soru soran azaldı. Her şey hazır. Çaba gerektirmiyor fazla. Basmakalıp bilgilerin doğruluğunu araştıran yok. Bilgi kirlendi. Kafalar bulandı, bulanık kafaların hormonlanmış özgüveni tavanlarda dolaşmaya başladı.

İlginç, bilgi edinmek yerine edinmemek maharet oldu. Cehalet daha kıymetli çünkü bilmediği bir şey yok. Her şeyi bilen cahili kıymete bindiren, hiçbir şey bilmediğini bilmeyenlerin çoğalmasıdır. Hiçbir şey bilmediğini bilmeyenler de her şeyi bildiği için kıymetli cahiller safında yer alıp günün birinde onların seviyesine ulaşma hayalleri vardır. 


Görsel: Google Görseller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.