Cuma, Kasım 13, 2020

Kitap-Köleler ve Efendiler

kitap

KÖLELER VE EFENDİLER - Hamza Yardımcıoğlu

Şira Yayınları, 1. Baskı: Mayıs 2017; 128 sayfa

 s.26-                Okumadığı kitaplara inanan toplumlar, ruhbanlar tarafından köleleştirilmeye                                   mahkumdur. O kitaplar, insanları özgürleştirmeye yönelik olsa da.

s.36-                Bilgisizlik insanları köleliğe sürükler. Ne tezattır ki insanları köleleştirmenin en etkili     yollarından biri dini kullanmak olmuştur hep. Söz konusu “din” olduğunda, insanların çoğu      aklını devre dışı bırakır ve ilahi hakikatlere karşı kör olur. Statüko bunu iyi analiz ettiği için,      hükümdarlıkların propagandasına malzeme edilen kavramlar hep kutsiyet atfedilen kavramlar     olmuştur.

s.49-                Bütün savaşların temelinde güç ihtirası vardır. Tarih göstermiştir ki güç (iktidar) için      insanlar kendi kardeşlerini, çocuklarını, hatta kundaktaki bebeklerini bile öldürmüşlerdir. Ve      onların daha fazla güç uğruna yaptıkları savaşlarda milyonlarca masum insan katledilmiş ve       türlü işkencelere maruz kalmıştır. Ve kölelik sistemi asırlarca devam etmiştir.

s.58-                … İnsanın özgürleşmesi için önce zihnin özgürleşmesi gerekir. Yargılamayan zihin    zincirlidir. Bir kişi, olayları veya fikirleri yargılayıp, haklı bulduktan sonra kabul ederse, ancak o zaman farkındalık vuku bulur. Diğer türlüsü dogmaları meydana getirir.

s.73-                Modernizmin en büyük başarılarından biri, kölelerin boynundaki zincirleri görünmez     kılması ve kendilerini özgür sanmalarını sağlamasıdır…

s.74-                … Güç ne kadar çok tekelleşirse, kölelik sistemi o kadar baskıcı ve şiddetli olur.

s.75-                Gücün en belirgin şekilde karşımıza çıkışını, devletin aşırı yetkileri olarak görüyoruz.     Tarih bize bunu defalarca kez ispatlamıştır. Kralınız ne kadar yetki sahibiyse, o kadar diktatör  olur ve siz de o kadar çok köle olursunuz.

Krallar ve hükümetleri, kölelik hizmetini genelde vergi olarak alırlar. Efendilerinize  ödediğiniz para, sizin emeğinizi ve zamanınızı, yani özgürlüğünüzü temsil eder. Çünkü o parayı  kazanmak için bunları zaten harcamışsınızdır. Devlete zorunlu vergi vermek sizi devletin kölesi yapar.

s.78-                Uykuda kalmanız için sistem size hep umut vadeder, sizi oyalayacak basit eğlenceler sunar. Bu öyle bir sistemdir ki, insanları sadece görünür veya gizli efendilerinin kölesi       yapmakla kalmaz; sistemin varlığını sürdürmesi için çalışan gönüllü birer nefer yapar. Çirkini güzel, güzeli çirkin gösterir. Sisteme, tabulara, beyin uyuşturan ideoloji ve inançlara karşı    gelenleri hain ilan edip taşlaması için motive eder. Beyni uyuşmuş köleler, açlıktan ağızları bile koksa, kendilerinden gasp ettikleriyle saltanat süren diktatörlerini alkışlarlar.


Görsel: "Köleler ve Efendiler"

4 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha, ne yazık ki öyle. geçmişte yazılıp söylenenler tekrar tekrar yazılıp söyleniyor değişik zamanlar içinde. İnsanlık, kandırma yönünden oldukça yol kat etmiş görünüyor. galiba son durak da kendini yok ettiği günler olacak bu gidişle. :(

      Sil
  2. Bilgi de köle edebiliyor, yanlış bilgi de riskli yani. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Bozkuş, doğru sayılması için yeterli nedenler var; okuryazar cahilleri esir alıp köle edebiliyor yanlış bilgi. Bilgili insan katılsa da bilginin doğruluğuna daima şüpheyle bakar, gün gelir değişebilir diye. Yani bilimsel şüphecilik, uyanık tutar bilgili insanı. ayrıca, ben kendi hayatımdan yola çıkarak "bilgi" kölesi oldum gençliğimde. Özellikle psikolojik konularda. okuduklarımdan yola çıkarak değerlendirdim bazı durumları, ben mi, başkaları da yaptı, şahitliğim vardır.
      Neyse Emre'ciğim uzun hikaye bu konu, genç yaşında uyanık olabilmen güzel.

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.