Çarşamba, Ocak 11, 2023

Arılar Kahvesine Hoş Geldiniz


ari

Arılar Kahvesi

               Uzun zamandır yazmaya elim varmıyor. Kafamın içi puslu hava gibi; ha yağdı ha yağacak, fakat bir türlü yağamıyor. Niyetlendim arada ama yapamadım. İnsan yoğun bir öğrenme sürecinden sonra hazımsızlık çekiyor. Kısacası yazma konusunda tembellik ettim ve kaybım fazla. On parmak yazma konusunda edindiğim pratikleri kaybettim. Parmaklarım hassasiyetlerini yitirdi, yeniden başladım.

            Neyse, “arılar kahvesi”’ ne hoş geldiniz.

            Şaşırdınız değil mi?  Evet, bende şaşırmıştım ilk duyduğumda.

            Kraliçe arı çiftleşmek için eş aramaya çıkar. Vücudu ince ve uzun olduğundan hızlı ve yükseklere uçmaya çalışır. Arılar kahvesi on ile otuz metre yükseklikte kurulan bir kahvedir. Kraliçenin amacı en hızlı ve en yükseğe uçan erkek arıları bulmak ve onlarla çiftleşmektir. Çiftleşen erkek arı ölür.

            Kraliçe hayatında bir defa olmak üzere ve altı-yedi adet erkek arı ile çiftleşir ve spermleri vücudundaki keseciklerde saklar. Yumurtladığı zaman yumurtalarını döllemek için kullanır. Yaklaşık ömrü yedi-sekiz yıldır ancak arıcılar üç-dört yıl sonra iş verimi düştüğü için yeni bir kraliçeyle değiştirirler. Normal işçi arıların ömrü ortalama kırk gün ve dur durak bilmeden çalışırlar.

            Çiftleşme sezonu bittiğinde arılar kahvesi kapanır. Darısı gelecek bahara.

         

petek

   Arılar öyle titiz hayvanlar ki temizliğe çok önem veriyorlar. Kovan içi ortalama otuz altı santigrat derecede tutuluyor. Çalıma azimleri ve iş bölümlerine söz söylenmez.

            Petek gözlerinin balları boşaltıldıktan -bal sağmak- sonra petek tekrar kovan içine konur ve her sağımdan sonra petek gözlerini sterile –mikroplardan temizlemek- etmek için kendi ürettikleri anti bakteriyel malzeme ile sıvayarak kaplarlar. Altı-yedi kez kullanılan petekler siyahlaşırlar ve petek gözleri altı-yedi sıvamadan sonra daralmış olur ve içi işçi arıların çalışmasını zorlaştırır. Bu durumda kovan içi petekler yenilenmelidir artık. hg-08.01.23

Görsel: hg

2 yorum:

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.