Pazartesi, Nisan 20, 2020

Kitap: AYKIRI BİR DOKTORUN İTİRAFLARI

AYKIRI BİR DOKTORUN İTİRAFLARI

Yazar: Dr. Robert S. Mendelsohn

Özgün adı: Confessions of a Medical Heretic
Çeviren: Betül Y. Arslancan

s.6-                        Dr. Mendelsohn aspirin gibi “zararsız” ilaçlar bile dahil olmak üzere tüm ilaçların bedenimize bir şekilde zarar verdiğini, doktorların hastalıkları iyileştirmek için değil, semptomları bastırmak üzere eğitildiğini söylüyor. Çünkü “tıp kilisesi” sağlıktan değil,  hastalıklardan para kazanıyor.      

                               1926- 1988 yılları arasında yaşayan ve hayatının son dönemlerini tıbbın “tedavi” adı altında insanlara ve topluma verdiği zararları anlatmaya adamış olan doktorun yazdıkları, bugün yazıldığı tarihten bile daha da geçerli.
s.8-                        Sağlığınızı “uzmanlar”ın eline bırakmak yerine kendi ellerinize alın. Size doktorunuzun söylediklerini körü körüne kabul etmeden önce sorgulayın. Araştırın. İnternet bu konuda özellikle yabancı dil bilenler için uçsuz bucaksız bir bilgi okyanusu. Sonuçta siz “uzman” için bir “müşteri”, bir “vaka”sınız. Öncelikle ilaç ve/veya ameliyat öneren doktorlardan sakının.
s.59-                      İlaç sorunu üzerine araştırma yapmak için kurulan bir komisyon, ki aralarında dört Nobel Ödülü kazanmış Laureates de vardı, asıl suçlunun, doktorlar ve ilaçları test eden bilimciler olduğunu ortaya koymuştur. Komisyon, yeni ilaçların klinik denemelerinin yapılış şeklinin “mezbahaları” aratmadığını belirtmiştir. Bu gibi klinik deneyler yapan doktorlardan bazılarını rasgele kontrol eden FDA, bunların yüzde yirmisini suçlu bulmuştur. Gerçek tıp etiğinden nasibini almamış bu uygulamalar arasında, hastalara hatalı dozlar verilmesinden tutun da kayıtların tahrif edilmesine dek pek çok ahlaksızlık vardır. FDA tarafından kontrol edilen kayıtların üçte birinde, test edildiği iddia edilen ilacın hiç sınanmadığı ortaya çıkmıştır. Diğer üçte birlik kısımdaysa deneysel protokol takip edilmemiştir. Yapılan testlerin sadece üçte birinde elde edilen sonuçların bilimsel olarak anlamlı oldukları kabul edilebilir, sonucuna varılmıştır!
s.73-                      Bademcik ameliyatları tam iki bin yıldır yapılıyor. Birçok vakada da faydası hiçbir zaman kanıtlanamadı.
s.84-                      İlk cerrahi müdahale dini bir işlemdi; bugün gerçekleştirilen ameliyatların yüzde doksam da dinidir. Musevilerin bris dedikleri sünnet töreninin Musevi hukukunda ve kültüründe önemli yeri vardır. Bris yani sünnet, erkek bebek sekiz günlük olduğunda, bu konuda eğitimli bir mohel yani fenni sünnetçi tarafından yapılır.
                               Bir erkeğin sünnet edilmesinin, din dışında, hiçbir bahanesi yoktur. Sünnet de bir ameliyattır ve göz ardı edilemeyecek tehlikeleri vardır. Bir cerrahın, neşter kullanmak yerine pek gösterişli yakma işlemini uygulayıp da penisi kaydırması ve büyük kısmını yakması hiç de seyrek rastlanılan bir durum değildir.
s.86-                      Doktorunuz size, bademcik ameliyatı, rahim ameliyatı, fıtık ameliyatı gibi yaygın ameliyatlardan birini öneriyorsa özellikle tedbirli olun. Doktorun cerrahiye, bedeninize potansiyel olarak zarar veren bir müdahale gözüyle bakmadığını; aksine, sorunu ortadan kaldırmasa da biraz işe yarayan hayırlı bir ayin gözüyle baktığını hiç aklınızdan çıkarmayın. Güvenilir bir aile doktorunun bile, ameliyatı gerçekten sadece gerekli olduğu için önerdiğine güvenilmemelidir.
s.115-                   Modem tıbbın tanrısı Ölüm’dür.
s.120-                   Kültürel bir güç, bir başka kültürel güce üstün gelip de o toplumu ele geçirdiğinde, değiştirilecek ilk şey dildir. İnsanların olayları tanımlama şeklini kontrol altına aldığınızda, o olaylarla baş etme yollarını da kontrol altına almış olursunuz.

Görsel: Halil Gönül

6 yorum:

  1. Birçoğu bildiğimiz ancak elimizden bir şey gelmeyen gerçekler. Teşekkürler alıntılar için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim. Yıllar önce bir çocuk doktoru, "tıpta iki kere iki dört diye bir şey yoktur" demişti. şimdi o geldi aklıma. :)

      Sil
    2. nereden bulabilirim kitabı bulamıyorum hicbir yerde

      Sil
    3. haklısınız, basımı yapılmamış, e-kitap formatında araştırın belki olan bir arkadaş vardır.

      Sil
  2. Teşekkür ederiz aykırı bir doktorun itirafları adlı eser evde kalınan şu günler için güzel bir tavsiye olmuş teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.