Çarşamba, Nisan 01, 2020

1 Nisan

1 Nisan

            Hatırladığım kadarıyla ilk defa 1 Nisan'ı düşündüm. 1 Nisan şakaları yaptık çocukluğumuzda, gençliğimizde ama üzerinde düşünmeden yapılan şakalardı hepsi. O zamanlar kolaydı şaka yapmak, yapıyordun, söylüyordun olup bitiyordu.
            Düşündüğüm şey nasıl bir şaka yapayım, ne söyleyeyim? Covit-19 dünyayı etkilemiş durumda, dünyayı evin içine sokmuş sokaklarda istediği gibi cirit atıyor. Ülkelerin yöneticilerinin hemen hemen tamamı, sıkı tedbirler alarak insan hasarını en aza indirmeye çalışıyorlar.  İş ve aş olarak etkilenen insanlarına yardımlar sağlayarak kısmen de olsa yaralarına derman oluyorlar. “Hemen hemen hepsi” dedim çünkü bilinenlerden ayrışan iki ülke var. İsim vermeyeceğim. Çünkü 1 Nisan şakası adeta, insanın inanası gelmiyor.  Evet, ülkenin birisinde bırakın tedbir alıp vatandaşını koruma altına almayı, covit-19’dan bahsetmek yasaklanmış.

            Diğerinde ise insanlara, “dışarıya çıkmayın evlerinizde kalın yoksa ölürsünüz denip sabır gösterin ve dua edin, daha kolay atlatacağız böylece” denilmiş. Alınan tüm tedbir buymuş. 15 gün sonrasında insanların evlerinde açlıktan ölmemeleri için çalışmak zorunlulukları baş göstermiş ve ölmekle çalışmak arasında kaldıklarında Corona-19’a rest çekmişler dualarıyla. Bu durumu görmezlikten gelen yetkililer vatandaşa iban numaraları –banka hesap numaraları- ilan ederek onlardan yardım, bağış istemiş.
            1 Nisan şakası mı yapmışlar acaba? Kimse bilmiyor daha. Bütün dünya liderleri şaşırıp kalmışlar duruma zamanında ama bulgu olarak henüz rastlanan bilgi yoktur konuyla ilgili. Merak dilenler arasında: ne kadar yardım toplandığı konusu ve diğer ülkede ise kaç kişinin virüsten dolayı kaybedildiğidir. Büyük bir ihtimalle dünyanın kutbu değişse de doğru bir bilgiye ulaşmak mümkün görünmüyor. Nedeni mi?
            1 Nisan şakası olup olmadığı bilinmiyor. Eğer 1 Nisan şakasıysa sıkı bir şaka yapılmış demektir, ekstra şakalar arasına girmeye adaydır.
            Covit-19 yasağı konulan ülkede covit-19’dan dolayı kayıplar başka rahatsızlıktan dolayı kayıp olarak kayıtlara geçmiş olacağı için tarih tespit etmemiş olması nedeniyle covit-19 o ülkeye uğramamış olacaktır dolayısıyla ülkenin lideri ve yetkilileri başarılı olarak tarihi kayıtlara geçeceklerdir.
            Gelelim, evlere tıkılıp sabır ve dua ile covit-19’u yenmeye çalışanlar başarmışlar mıdır? Bu ülkenin yoksulu, günübirlik kazancıyla karnını doyuranı oldukça fazladır. Eğer dışarıya çıkmadılarsa büyük ihtimalle gıdasızlıktan öldüler ya da ölecekler demektir çoluk çocuk 45 gün içerisinde. Çünkü sabır ve dua’dan başka yardımı yok devletin bu gibi ihtiyaç sahiplerine. Çıkarlarsa da büyük ihtimalle korunaklı olmadıklarından dolayı çalışırken covit-19 yakalayacak kendilerini ve kündeye getirecektir. Yere serip iki omuzunu da yere değdirdi mi tuş demektir.
            “İban numaraları” meselesi de en çok merak edilen şey dünya tarafından.  Bu liderin lakabı dünya lideri’dir. Dünyadaki liderler içerisinde zenginlik bakımından ilk sekize giriyordu galiba, yoksa ilk dörtte miydi tam hatırlamıyorum.  Böyle bir lider vatandaşlarının daha az zarar görmesi için tam karantina –sokağa çıkma yasağı- istemiyor çünkü vatandaş evinden çıkmamaya zorlandığı zaman işçi, işveren, bakıma muhtaçlar vb. her kesimden ihtiyaç duyanların ihtiyaçları devlet kesesinden karşılanmalıdır. Dünyada diğer liderler fakirlik, zenginlik durumuna bakmadan öyle yapıyorlar. Hatta en yoksul ülke bile ihtiyaçların karşılanacağını ilan ettiği belirtiliyor.
            İban hesaplarında ne kadar yardım toplandığı da öğrenilemeden kalacak bir süre büyük ihtimalle. Kabak tatlısına buyurup bekleye dursunlar.
Çünkü kabak masadan yuvarlanıp düştü yere kaşla göz arasında ikiye bölündü, parçalar çatlak patlak düştükleri yerde duruyorlar.  Her ne kadar usta olsa da tatlıcı yapacağı kabak parçalı olması nedeniyle parçalara şekil verecektir mecburen ve istediği gibi olmasa da usta olmayanların farkına varacağı bir durum değildir nasılsa. Afiyetle yuvarlayacaklardır bol bol. Afiyet olsun demek de bizden olsun!
Bütün bu olanlar 1 Nisan şakası gibi geliyor. Dünya nereye yöneldi acaba, bir bildiği vardır mutlaka. Gelecek 1 Nisan’a hazırlanmaya başladı daha şimdiden. Nice sağlıklı, neşeli, umutlu 1 Nisan’lara. 01.04.20

Görsel: Google Görseller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.