Pazartesi, Kasım 01, 2021

Akıllı makineler insanlığı akıllandırabilir mi?

fallayalim

Yalan

            İnsan ve insanlık yalansız yapamıyor. İnsanlığı insanlar oluşturduğuna göre insanlar da yalan söylediğine göre, insanlığın yalansız olamayacağı ortada elbette.

            İnsandan yani aileden başlayalım önce. İnsan olarak anne, baba çocuklarına yalan –yalanlar- söyler. Beyaz yalan derler bunların adına. Beyaz yalancılara göre zararsızdır beyaz yalanlar. Kimseye zarar vermezler. Amaçları sadece o anı kurtarmaya yöneliktir.

            Yakın zamanlarda “Toplum 5.0” –akıllı toplum- basamağına atlayacağız, her şey akıllanacak. makinalar, insanlar, robotlar, şehirler, evler,.. Aklınıza ne gelirse akıllanacak.

            İnsan ve insanlık haricinde her şeyin akıllanacağına dair inancım tam. insan ve insanlık ne zaman akıllanır diye de meraklanmıyorum çünkü akıllanmayacaklarını biliyorum. Bu nedenle de kendi oluşturdukları akıllı robotlar onları sahadan yok ederek akıllandıracaklar, hepsini mahzenlere tıkacaklar fare gibi.

            “Neden?” diye soruyorsunuz kızarak.

            Cevap çok basit. Beyaz yalanlarınız bile yeter de artar akıllı robotların insanları cezalandırması için. Çünkü yazılımlarında “beyaz yalan” diye bir eleman, değişken olmayacak. Staj yatıkları sahada bolca hırsızlık, yalan –siyah yalan, beyaz yalan- görüp duyacaklar. Yetkili olmadıkları için sineye çekecekler yetki alıncaya kadar. Çünkü doğru karar vermek zorundalar. Doğru karar da yalan ve hırsızlık gibi topluma zarar verecek davranışlardan kaçınmak, davranışa engel olmak.

            Yetkiyi ellerine aldıklarında ne yaparlar dersiniz? Yalan söylerler mi insanlar gibi? Hırsızlık yaparlar mı insanların bazısı gibi?

            “Akıllı robotlar insan beynini kontrol edebilir” fikri başka bir açıdan bakmaya yönlendiriyor insanı. İnsan beyni robotlar tarafından okunup, insanların ne düşündüğünü anladığında eyleme dönüşmeden etkisizleştirilirler. Güzel de, hangi birisiyle uğraşacaklar, insanların tamamı öyle veya böyle bir nedenden dolayı kötü şeyler düşünebilirler. Hiç düşünmeyenin beyni yanmış olmalı.          

            “Gelecekseniz çabık geliverin gari akıllı makineler. Bu insanlık yolunuzu gözler.”


Görsel: H.G.

4 yorum:

  1. Robotik yaşamdan Allah korusun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece Hanım, ne yazık ki bizler bile görebileceğiz o günleri. Aslında içindeyiz, fabrikaların büyük bir çoğunluğu geçti veya geçmeye çalışıyor. İşin tuhaf yanı; korona hikayesi de durumu hızlandırmak için araç oldu, belki de bilinçliydi.

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.