Perşembe, Kasım 25, 2021

Hayat ve Beklentiler.

zor_hayat
Hayat

            Bu görüntüyü çekme nedenim, gördüğüm anda ilginç gelmişti sadece.  İlginçliği ise sanayi dükkânları arasındaki sınırda bölme duvarının bittiği nokta, sokak tarafında olması, yoğun kir, pas, yağ ve aynı zamanda yoğun egzoz gazları olabilen bir yerde.

            Öylesine çekilmiş bu resim sonradan çok şey düşündürdü bana.

            Kendi çocukluğum ve yaşadığımız zamanlar geldi aklıma. O resim bendim, benim çocukluğum, gençliğimdi. Akranlarımın her biriydi. O zamanlar içinde bulunduğumuz şartların farkında olmadan sadece yaşayıp gidiyorduk şikâyet etmeden. Şikâyet etmek diye bir kavram yoktu kafamızın içinde. Zor diye bir kavram da yoktu. Kısacası, çoluk çocuk, genç, yaşlı herkes elinden geleni yapıyordu ve yaşayıp gidiyordu gülüm balım. Tıpkı resimdeki iki boy incir fidanları gibi. Bu fidelerin gelecek yaşamları hakkında ne düşünürsünüz, ne kadar yaşarlar? Soydaşlarıyla kıyaslandığında kim daha şanslıdır?

            Sadece tutunmuşlar toprağa. Tutunmuşlar ama torağı nasıl bulmuşlar. Bulmuşlar işte, bir şekilde bulmuşlar. Onları bile isteye diken yok. Bakan, ilgilenen yok. Belki kargalar, serçeler belki de leylekler getirmiştir, olamaz mı?

            Köyde yetişen çocuklar aile içinde sorumluluklar yüklenir yürümeye başladığı zamandan itibaren. Bu nedenle “yapamam” kelimesi pek bilinmez. Çünkü bir şekilde cezası vardır, ailenin verdiği cezanın yanında toplumsal ceza –sokak baskısı- da vardır. 

        Zaman içinde bu durum pekişir ve kendine güven duymayı, cesareti artırır. Tek bir düşünce olur beyninde ve bedeninde; geleceğini daha iyi şartlar altında yaşamak. Sadece kendisi için değil ailesi de vardır iyileşme şartlarının gözetileceği. İşin kötü yanıysa ne yapması gerektiği konusunda net bir bilgisi yoktur. Sadece yürür herkesle birlikte. Yarışılacaksa yarışır. Koşulacaksa koşar. 

        Açlıkmış, yorgunlukmuş, susuzlukmuş aklına gelmez pek, alışkındır ezelden. Yolda dökülenler olur. Bazılarının nefesi yetmez, bazılarının aklı, bazıları yolu şaşırır yanlış yola gider yarış dışı kalır. Çok azı durumunu iyileştirecek aşamaya ulaşır. 

        Yukarıdaki fidelerin boyu ne kadar olur sizce? Ya kalınlıkları? Güneşle araları nasıl? Ya karda kışta?


Görsel: H.G.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.