Çarşamba, Şubat 22, 2017

Kitap tanıtımı

""
       Merhaba Sevgili Misafirler,
         Bu seferki kitaplarımın konusu Tarih olacak. Durun, durun canım hemen korkmayın. Sizi sıkacak değilim orada. Genellikle okul yıllarımızda tarih dersleri kuru ve sıkıcı geçtiği için bıkardık tarih derslerinden. Genellikle ezberleyerek öğrenmeye çalışırdık geçer not almak için.
             Benim tarih merakım öğrencilik yıllarımdan sonra oluşmaya başladı. Nasıl mı? Kısaca anlatayım. Üniversite bitti ve devlet memurluğu sınavlarına gidip geliyoruz sık sık Ankara’ya. Bizim yıllarımızda Bakanlıklar kendisi yapıyordu sınavları.
Birkaç defa gidip geldikten sonra dikkatimi çekti: Cumhuriyet Tarihi’ni her gidişimde ezberliyorum ve dönüşte bir hafta içinde unutuyorum.
""
          Tekrar sınava gideceğim zaman tekrar ezberleyip gidiyorum sınava ve bu böyle devam etti ama, Kurtuluş Savaşı dikkatimi çekmeye başladı bu arada da. Aklıma bazı sorular takılmaya başladı. Örneğin ilk aklıma takılan soru: “Atatürk’ün Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da örgütlenişi” ile ilgili oldu. Toprak ağalığının hakimiyetinde olan bölgelerde, kimler ve ne şekilde devreye girilerek örgütlenildi? Gibi sorular. Kendime göre yıllar sonra Van’da çalışmaya başladığım zamanda tesadüfi de olsa bazı sorularıma cevaplar bulmaya başladım. Kısaca: tarih ilgim artmaya başladı böylece.
                Daha sonraki yıllarımda ise Cumhuriyet’in gerisine gitmeye karar verdim. Merak etmeye başladım geride olanları ve Cumhuriyete geliş aşamalarını.
Atatürk, Tarih yapmış ve yazmıştır.
Atatürk ve tarih
                Osmanlı tarihi ise muammaydı benim için. Okul bilgileriyle insan, ağız açıp konuşamaz durumda kalıyor ciddi bir konumda konuşurken. Her konuşan da farklı farklı konuşuyor gibi geliyordu bana. O yıllarda Genel Kurmay Arşivleri açık değildi henüz ve şimdiki kadar çok fazla yayın da bulunamıyordu ortalıkta. Çoğu zaman şüphe ederdim tarihçilerden. Yabancı kaynaklardan yayınlananları falan okumaya başlarken bir şeylerin farklı olduğunu hissetmeye başladım ve böylece Osmanlı Tarihi merakım da başlamış oldu. Ne demişler: “Geçmişini bilmeyen, geleceğini göremez.” Sizce de öyle değil mi efendim. Bence geçmişimizi iyi bilmeliyiz ki geleceğe daha doğru ve isabetli bakabilelim. İçinde yaşadığımız zamanları da dikkate alırsak geçmişimizi öğrenmek çok daha acil bir durum ve gereklilik, hatta zorunluluk.
                Yakın geçmişte kaybettiğimiz Sayın Prof. Dr. Halil İNALCIK, Dünya’da Tarihçilerin pusulası olarak kabul edilmiş bir şahsiyettir. Yalnızca bize ait olan şahsiyet olmaktan çıkıp Dünya Tarih Bilimi ’ne mal olmuştur. Kendince yaptığı araştırma metodu, diğer tarihçilere örnek olmuştur.  
                Sizlere tanıtmaya çalışacağım kitaplardan birisi Onundur.

            1.Osmanlı Tarihinde İslâmiyet ve Devlet:
Prof.-Dr.-Halil-İNALCIK
Kitap

                               Yazar: Prof. Dr. Halil İNALCIK,
                               Yayın: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 1. Baskı Haziran 2016’ da yapılmış. 210 sayfalık okuma alanı ve notlar, kaynakça ve dizin dahil toplamda 247 sayfadır.
                          Bu kitap bence önemli ve okunması gerekli olanlardan. Nedenine gelince: Kitabın adından da anlaşılacağı üzere; din ve devlet ilişkileri incelenmiş. Osmanlı, Halifelik ile yönetilen bir toplum olmasına rağmen Şeriat'la bildiğimiz anlamda hiçbir zaman ilişkisi olmamış. Beylik dönemlerinden beri süregelen bir gelenekçilik anlayışıyla yönetile gelmiştir. Keskin şeriat yasaları bu gelenek ile yumuşatılmış ve çağın gereklerine uydurularak yönetim şekline adapte edilmiş, böylece sonradan oluşacak sorunları daha işin başında çözmüştür Osmanlı.
                İşte bu kitapta da Osmanlının din, Şeriat ve Dünya’ya nasıl baktığı anlatılıyor. Ben okurken sıkılmadım, severek okudum ve aklımda olan bazı sorulara kesin cevaplar buldum. Eminim ki sizlerde de aynısı olacaktır.  

            2.İmparatorluğun Son Nefesi-Osmanlı’nın Yaşayan Mirası Cumhuriyet:
Prof.-Dr.-İlber-ORTAYLI
Kitap

                               Yazar: Prof. Dr. İlber ORTAYLI
                               Yayın: Timaş Yayınları, 1. Baskı Mart 2014 ve 3. Baskı Eylül 2016’dır. 287 sayfa.
                Sayın Prof. Dr. İlber ORTAYLI da hoşuma giden, güvendiğim ve zevkle okuduğum bir tarihçidir. Sözlerini hiç sakınmadan dobra dobra söylemesi daha da hoşuma giden bir davranıştır. Bir Bilim Adamı’na yakışan ve de Aydın’da olması gereken bir özelliktir. Bildiği doğruları dili döndüğünce her zaman anlatmaya çalışan ve bunu her fırsatta yerine getirmeyi imtina etmeyen bir kişilik yapısına sahiptir.
                Bu kitap adeta 1800’ yıllardan günümüze kadar gelen bir izlencedir. Adım adım yaşananları ve olayların akışını çok yalın bir dille anlatan yazar, olayların gerisini ve mevcudiyetlerini değerlendirerek günümüze kadar getirmiştir. Günümüzde de tartışılan çoğu konuyu irdelemiş sebep ve sonuçlarını ortaya koymuştur. Özellikle eksikliklerimizin neler olduğu konusunda açıkça belirtmiştir.
                M. Kemal Atatürk’ün Osmanlı’dan itibaren adım adım Cumhuriyete gelişini ele almış ve bunların da sebep ve sonuçlarını ortaya koymuştur.
                Roman havasında okunan bir kitap olmuş. Okuyanı sıkmadan akıcı bir dille devam eden bir yayındır.
                Daha fazla sizleri sıkmadan isteyenleri kitaplarıyla baş başa bırakmak istiyorum şimdilik.
                Hoşça ve sağlıcakla kalın.

                Halil GÖNÜL
                21.2.2017-23:04

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.