Çarşamba, Haziran 26, 2019

İnsanlar ve Hataları

hata mı yapıyorum

HATA

                Hatalar yapmak bazılarına göre lüks bazılarına göreyse yıkım olarak döner geriye. Lüks olan hataları genellikle mali durumları iyi olanlar yaparlar, hatta onlara göre hata yapmak adeta bir lükstür, eğlencedir. Aynı durum herkes için geçerli değildir. Bazıları hatalar hatta hata yapmamaya oldukça özen gösterirler ancak bildiğiniz üzere böyle bir olasılık yoktur yani hata yapmamanın hiç mi hiç imkânı yoktur bu yaşamda.

                Bedeli parayla ölçülebilen hatalar genellikle pek önemsenmezler ancak herkes için aynı durum geçerli olmaz, olamaz. Çünkü yılların birikimlerini ortaya koyarak yeni bir kazanç kapısı açmaya uğraşırlar. Hedefleri olan ellerindeki parayı biraz daha büyütmek için böyle bir adım atmaya karar vermişlerdir. Detaylar iyi hesaplanmış ve ilgili profesyonel kişilerden danışmanlık alarak böyle bir adım atanların şansı biraz daha yüksektir bazılarına karşı. Ticaret bir tür meydan savaşıdır gizliden gizliye. Savaşta hiçbir kural yoktur çünkü kuralları koyanlar güçlülerdir. Güçlüler de kendi durumlarını ve kendi ellerini daha da güçlendirecek silahları elde edebilmek için gerekli kuralları ve yasaları düşünmüşlerdir.
                Bu savaş ligine girebilmek bile başlı başına bir risktir. Daha başlamadan biten savaşlar söz konusu olur. Savaşın başlamadan bitmesi çok kısa sürede biter. Kimsenin kimseye diyebilecek bir durum yok gibidir ve öyle de olur. Kimse kimseye bir şey demeden savaş biter. Kazanan savaşçı başka bir savaşa hazırlanırken yenilen savaşçı yaşam savaşı vermeye başlar. Hayatını devam ettirebilmenin yollarını arayıp bulmaya başlar ince eleyip sık dokuyarak kararlar alır. Kararlar her zaman risk taşır çünkü rahat değildir kararlar verirken. Her hata savaşçıyı adım adım yok oluşa doğru sürükler adım adım. Bu durumun adına ayakta kalma savaşı olarak adlandırılır savaşçı için.
                Hayatta bazı kararlar vardır ki genellikle duyarlı insanları oldukça fazla etikler. Bu kararlar geleceği belirleyen kararlardan sadece biridir ve genellikle önemli olarak görülür. Herkesin kendi dünyasına göre belirleme kriterleri vardır. Evlilik, diğer bir isimlendirmeyle söylersek eş seçimi.  
                En önemli kararlar diye bahsedilen kararlar ikileme oluşturur, iş ve eş seçimi denir bu ikilemeye. Bu iki karar insanların mutlu olmasını etkilerler. İş de eş de insanların yaşamlarında önemli yer teşkil ederler, gece ve gündüzlerini etkileyerek yaşamlarının her saniyesinde hatta nefes alışlarında bile etkili olurlar. Bu durumlarda yapılan hatalar bazılarını oldukça etkilerken bazıları da içinde bulundukları ortamlar nedeniyle çok fazla yara almadan atlatırlar. Ama yara almadan atlatan varlığından söz etmek oldukça zordur.  Evet, iş ve eş seçimi oldukça önemli görünen kararlardır. Hata yapma lüksü yoktur. Herkes hangi kriterlere ve hangi ortamlara göre kararlar alırsa alsınlar önemini bilerek karar alırlar ve temelinde gelecekteki mutluluk beklentileri vardır.
                Bu konuda çok fazla bir şey söylemek oldukça zor görünüyor. Kim neye göre karar alıyor bilinemez ama uygunluk önemli bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Asıl önemli yanı ise kişilerin uyumluluğu aynı zamanda kendileriyle barışık olup özgür olmalarından geçiyor gibi görünüyor. Bu işin içinde kazanıp kaybetmek gibi bir durum söz konusu olmayıp sadece bir arada kalabilmek ve mutlu olabilmektir. İşte bütün mesele budur. Mutlu olunamayan bir birliktelik ne kadar fedakârlıkta bulunulursa bulunulsun, ne kadar zengin olunursa olunulsun ayakta kalamaz. Bilindiği gibi mutluluk parayla satın alınamıyor çünkü hiçbir fabrikada üretilemiyor hiçbir serada veya çiftlikte ekilip dikilemiyor. Ancak üretilip çoğaltıldığı bir yer var. Neresi diye sorduğunuzu duyar gibiyim sanki. O yer yüreklerdir, gönüllerdir, gönül bahçeleridir anlayacağınız. Mutluluk buralarda ekilip biçilir. Hasat tüm mevsimlerde devam eder. Günü birlik bile ekilip biçilebilir.
                Sizlere iyi hasatlar.
                

Görsel: Google Görseller

8 yorum:

  1. Ne iş var ne eş var . İş için karar verme şansım yok :)

    YanıtlaSil
  2. Karar hayatın her anında var aslında. oturup kalkarken bile. biz bilinçli karar vermesek de vücudumuzdaki hücreelerimiz, beynimiz her an bizm için önemli kararlar alıp durmaya devam ediyorlar. öyle değil mi? :)

    YanıtlaSil
  3. Yoksulun hata yapma hakkı bile yok diyorsunuz yani...
    Son satırlardaki temenniniz yoksulun tek sığınağı. İnşallah, gösteri toplumunun estirdiği fırtınalarda yıkılmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence hiç kaygılanmayın çünkü yoksul her zaman en sert fırtınalara karşı kendisini korumayı genlerine kazımıştır.

      Sil
  4. hayatında hiç hata yapmayan insan sorumluluk almayan ve başarılı olmayan insandır.

    YanıtlaSil
  5. İş ve eş hayatımızın tamamına yakını demek. Dediğiniz gibi dikkatli olmak gerekiyor. Ama kendimizin de eksik yönlerine dikkat etmek ve tamamlamak da gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turgay Aksoy, ah bir farkına varabilsek yapacağız da! Farkında olduğumuz zayıflıklarımızı da gizliyoruz kimse görmesin diye.

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.