Çarşamba, Haziran 26, 2019

Mektup-24-Cehaletin getirdiği mutluluk

cehalet mutluluk mu getiriyor
Cehalet mutluluk mu getiriyor?
               
                Sevgili Kardeşim Cevcet,
                Bu arada sana bir düşüncemi ifade etmek istiyorum. Uzun bir zamandır kafamın içinde dolanıp duruyor bu düşünce. Bir türlü de inanasım gelmiyor aslına bakarsan ama zamanla hak vermeye başladım sanki.
                Özellikle Türkiye ve önceki dönem, Osmanlı’yı ve Avrupa’nın ortaçağ dönemleri incelendiğinde kafamın içinde dolanıp duran düşüncenin haklılık payı da artıyor.
Düşünce şu: insanlar ortalama bilgi seviyesinin altında olduklarında daha mutlu ve rahat oluyorlar. Kısaca ifade edersem, cahillik insana mutluluk getiriyor gibi bir şey sanki. Aslına bakıldığında çok zıt bir durummuş gibi görünmesine rağmen insanların duruş ve hareketlerine bakıldığında farklı bir şey istemedikleri, sadece ellerinde olanlarla yetinmeleri ve başlarına gelen her şeyin kader olduğu düşüncesinin kabulü bu durumu açıklamaya yetiyor.
İnsanların güncel hayata dair yeni bilgilere ulaşabilmeleri sağlandıkça insanların düşünceleri sürekli hareket haline geçerek her an değişip bir önceki andan bir adım daha ileriye atlamaya çalışıyorlar. Bu durum da onları yormaya başlıyor zamanla ama bir süre durup dinlenseler de tekrar harekete geçip hiç olmazsa yerlerinde saymaya başlıyorlar, ancak bu durum yine de hareket halinde kalmaları demektir.
Türkiye’nin yaşadığı durumlar da benzer durumlar aslına bakılırsa. Bir kısmı hareket halinde bilgilenme bakımından, bir kısmı da geçmişin karanlıklarına saplanarak karanlıklar içindekileri devşirip kendi karanlık amaçlarını gerçekleştirme çabasındalar. Sürekli bir çatışma alanı yaratarak kutupları sürekli aktif tutarak bu durumu devam ettirebileceklerini düşünüyorlar ancak cehaletleri de kendisini her alanda göstermeye başlıyor isteseler de istemeseler de.
Ortaçağ’ın karanlıklarında yüzen karanlık zihinleri, mevcut günün gereklerini anlayamayıp hayali gerçekler yaratarak hayaller üretip bu hayalleri de gerçekmişçesine karanlık güruhun önüne koyuyorlar. Bu karanlık güruha bilerek veya bilmeyerek destek veren sağduyulu insanlar da durumu anlayamadan devam ediyorlar destek için.
İşte zamanla bu karanlık çağlar zihniyetinin içinde bulunduğu durumu fark edebilen sağduyulu insanlar durumu fark etmeye başladılar sanki. Çünkü mevcut ekonomik göstergeler kâğıtlar üzerinden gerçek hayattaki Pazar yerlerine fırladılar ve kendilerini gösteriyorlar boy boy. Bu durum mutfağa ve insanların cebine de etki etmeye başladı.
Şimdi satış zamanıdır artık. Mevcut karanlık zihniyetli güruhun ipliği pazara çıkmıştır. Geçmiş iktidarlar döneminde yaşandı bu durum. Bir kez daha yaşanmak üzere olduğunu düşünüyorum ben. En uzun dönem yaşanan demokrat parti ve onun uzantısı olan Demirel dönemidir, kırk yıl kadar. Ondan sonrakiler sekiz, on yıl kadar sürdü ve bu son serpinti de yirmi yıl kadar devam ettikten sonra tarihin tozlu raflarına kalkacaktır ancak bundan sonrakiler biraz daha aydınlık olacaklardır ama kolay olmayacakları da açıktır çünkü bu karanlık dönemlerde yetişen gençlerin bilgi dağarcıkları oldukça zayıftır. Bu durum sıkıntılara yol açsa da kötü örnekler olduğu için geçmişte, daha kısa sürelerde atlanarak ileriye doğru adım atacakları da muhakkaktır.
Sevgili kardeşim yeterince kafanı ütüledim. Şimdilik burada kesiyorum mektubumu. Hoşça kal.

Görsel: Google Görseller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.