Salı, Aralık 29, 2020

Kitap-İşkencenin Tarihi

iskence

İşkencenin Tarihi

Yazar: George Ryley Scott

Tercüme: Hamide Koyukan

Yayıncı: Dost Kitabevi, Şubat 2001 Ankara, 327 sayfa

Not: Kitabın önsözünden alıntıdır.

            Kandırmaca ve yüzeysellik, yirminci yüzyıl uygarlığının ortaya çıkardığı en göze çarpan  niteliklerdir.

            Yirminci yüzyıl insanı bir tanrı yaratacak olsaydı, insan biçimli bir tanrı değil, yüceltilen bir robot yapardı- eski zamanların ateş püsküren, kavgacı tanrısı Yehova'dan çok daha fazla güce sahip olduğu düşünülen bir robot tanrı.

            Tatsız olaylardan konuşmaktan ya da bunlara tanıklık etmekten ısrarla kaçınan insanlar vardır. Pis, iğrenç ve hoş olmayan şeylere karışmaktansa yaşamın parlak, hoş, tatlı ve uyuşturucu yanlarına bakmanın çok daha iyi olduğunu iddia ederler. Dünya bu öğretiyi savunan insanlarla doludur. Böyle bir tutumu benimseyen insanlar şu ya da bu biçimde zihinsel bir üstünlük sergilediklerini mi sanıyorlar, doğrusu bilemiyorum.

Tek bildiğim, bu yolla, çağdaş toplumda hüküm süren kötülüğe cesaret aşıladıklarıdır. Rahatsız eden, nefret uyandıran ya da çirkin her şeyi, kibirle ve gönül rahatlığıyla olmamış gibi kabul edip gözlerini kaparlar.

Zulümden haberdar olmamanın zulme destek vermeme anlamına geldiği düşüncesindedirler. Dolayısıyla varlıklı kadın, hayvanlara iğrenç ve tiksindirici işkenceler yapılmasına katkıda bulunduğunu bilmeden, astragan kürkünü sergiler; kitleler gösteri hayvanlarının maskaralıklarını alkışlarlar ve uygarlığın yüzkarası olan zulmün bir biçiminin devam etmesini cesaretlendirirler. Halkın bu tutumu, düzelmenin baş düşmanlarından biridir.

İnsanların büyük çoğunluğu, hayvanlara, bireylere ve halklara yapılan eziyetin   karşısında olabilir ama bu tepkinin ortaya çıkması için bireyin de isteğinin olması    gerekir. Zulmün önüne geçmek, bireysel çıkarların karşısında olduğu sürece, işkencenin kaldırılması için de gerçek bir gayret olmayacak ve bu böylece devam edecektir. Zulüm, kürk, et, parfüm ticaretiyle bağlantılıdır; zulüm sporla, eğlenceyle vb. ilişkilidir.

kitap

Görsel: H.G.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.