Salı, Kasım 21, 2023

Yollar ve yolculuklar.


baharda_yolculuk

yolculuklar

                Nereye gideceğini bilmeden yola çıkan olur mu?

            Olur, neden olmasın. Yol bulmak için, yola girmek için , kendine gelmek için.

            Bazen ben de düşünüyorum öylesine yola çıkmayı; amaçsız, plansız, hedefsiz yol nereye götürürse.

            Yaşla ilgisi var mıdır diye sormak geçti aklımdan.  Gençlikte ya da yaşlılıkta, hangi yaşlarda ya da hangi durumlarda öylesine bir yolculuk yapmak ister insan?

            Düşünüyorum da, her nesnenin de bir yolculuğu var bilinen veya bilinmeyen. Bilinen sandıklarımız aslında bilineninden daha çok bilinmeyen saklıyor yolculuğunda.

            Taş, toprak, kaya, ağaç, yaprak, çiçek, insan… canlı ve cansız her yolculuk içinde bilinmeyenleri taşıyor. Bilinmeyenlerin etkileşimi gözlenebilen haliyle bilinenleri oluşturuyorlar. Biz de gözlemlerimizden yola çıkarak bunu biliyoruz diyoruz ve bir zaman sonra bildiğimiz veya bildiklerimiz yanlış görünmeye başlıyorlar.

          

"el yatar ellez oturur."
Ellez,"Ocak bardağı"

  Çocuklukta çok şey yolunda gidiyor gibiyken bazen birden tersine dönüverir durum. Sağlık sorunları, okulu aksatır, öğrenme ve eğitim yaşam derdinin yanında ikinci planda kalır vb.  yıllar gelip geçer hır gür içinde. Hayaller ve hedefler vardır kafaların içinde her şeye rağmen.

            Sen yetişkinsin artık denilir tüm sorumluluklar biner sırta. Sızlanılamaz durumdadır artık çünkü sorumluluklarını yerine getirmesi beklenir bir yetişkin olarak. Aksi halde gözden düşer, sevgi, saygı azalır çevrede. Kısaca çocukluktaki düşünülen gibi olmaz gelişmeler.

            Her ne ve nasıl olursa olsun bir karar verme zorunluluğu vardır yaşamda. Bir yola çıkarsın ve yolu ya kendin çizersin ya da birileri o yolu senin yürümen için çizer ve itilirsin o başkalarının çizdiği yola.

            En azından bir süre seçeneksiz olarak yürünecek tek yoldur.  Yol inişli çıkışlı devam eder engelleri aşarak.  Kim bilir belki de bir yerde durup dinlenirken düşünmeye başlanır yol, yaşam ve memnuniyet  vb.ile ilgili. Belki de kurt girer beynine kemirmeye başlar “bu yol yanlış yol, ben kendi yolumu kendim çizmeliyim” diye.

            İtilerek çıkılan bir yolun herhangi bir yerinde karar değiştirmek yolcu için sancılı bir durumdur. Bir de bu yola başkaları tarafından itildiğini düşünürsek. Aile olması da değiştirmiyor durumu sonuç itibariyle yolu yürüyecek olan aileden çok evlattır. Aile yolun bir yerinde terk edecek yolu. 

Not: Bir bilmece: El yatar Ellez oturur."

Görsel: hg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.