Perşembe, Eylül 28, 2017

Pazar Gözlemim-24-Gelişmeler İyi mi, Kötü mü?

İyi mi, kötü mü?
Patlama

            İşte bu nedenle datalar -veriler- sürekli kaydedildiğinde ve gerekli alanlarda lazım olduğu her saniye içinde çağrılarak kullanılabilir duruma gelmiştir artık. Bilgisayarlarla bu durumu sağlamış durumda insanoğlu. Kendi mucizesini yaratmıştır kısacası. Bu mucize bizi insanoğlu olarak nereye götürebileceği şimdiden net olarak kestirilebilir değil ama olumluya doğru götürmesi umuduyla yola devam ediyoruz deneye yanıla.
            “Umutla” deyince atomun parçalanması da aklıma dank etti birden. Atomu parçaladık diye naralar atarken bir zamanlar öncesinde, ne kadar büyük bir bilimsel gelişmeydi. Biri çıkıp bu bilimsel tarihi gelişmeyi başka bir tarihsel gelişmeye dönüştürerek kendi çıkarı açısından kullandığında atom bombası diye büyük bir felaket ortaya çıktı ve dünyadaki tarihsel bir dönemi kapatıp başka bir tarihsel dönemin kapılarını aralamış oldu.
            Elbette bilimsel gelişmelerin gerisinde kalamayız, her bir keşif ve çalışma dünyayı ve yaşamı keşfetmenin bir adımıdır. İçinde bulunduğumuz çağda çok fazla adımlar atıldı ve gelişmelerin hızına yetişemez olduk. Ancak gelişmeleri yaşamımızda da hissediyor ve kullanıyoruz da. İnternet de bu gelişmelerden birisidir yalnızca.
"Atom Bombası"
            İnternetin ilerisinde sanal bir ortam ve dünya. Bilginin hızla, anında yayılması ve çok kişiye ulaşması. Bir o kadar da bilgi kirliliğini değerlendirmeye alırsak, doğru bilginin seçimi ve doğru bilgilenmenin de zorluğunu kabullenmemiz gerekli. Faydayla birlikte zarar yan yana geziyor içinde bulunduğumuz yaşam şeklinde.
            Kirlilikten arınmanın ve verinin doğru değerlendirilmesi bizi doğruya ve gelişmeye götürür ancak. Verilerin süzülmesi, doğru veri ve verilerin çoğunluğu sorunların tespitinde ön koşul olma yönünde hızla ilerlemektedir.
            Bir birey olarak bu konuda eğitim almadan ne derece başarılı olabiliriz. Herkes de verilerle haşır neşir olmalı mı? Gibi soruları artırabiliriz. Şu an sosyal medyayı yalnızca sesimizi duyurmak ve iletişim kurmak bakımından kullanıyoruz. Peki hiç soruyor muyuz kendimize, bizim kayıtlarımız başka bir amaçla kullanılıyor mu? İleriki zamanlarda daha farklı amaçlar için kullanılabilir mi? Şimdilik en ağırlıklı kullanımı pazarlama açısından kullanıldığı kesin ama gelecekte insanları tanıma malzemesi olarak da kullanılabileceği kesindir.
            Yapay zekâ konusu çağımızın son olarak tartışılan konusu ve üzerinde belli çalışmaların yapıldığı, zararlı mı, faydalı mı? Sorularının sorulup tartışıldığı zamanlardayız. Tartışılan konu ise insanın kendi yarattığı icatların kendi yaratanını yok etmesi meselesi. Tanrıyı yaratan insanın, kendisini yarattığını reddetmesi meselesine dönüşür. Yapay zekayı yaratan tanrı insanoğlu ve bir zaman gelecek ki, kendini yaratan insanoğlu çok ilkel kalacak ve işe yaramaz, fazlalık, kirlilik veya ne bileyim zararlı kabul edilerek ortadan kaldırılmasının gerekliliği ortaya çıkacaktır belki de. Şimdilik belki de demek gerekli, çünkü yolun çok başındayız daha.
            Şu bir gerçek ki: nasıl sistemler içinde bazı canlıların gereksizliği veya zararlılığı bakımından ortadan kaldırılması gerekli görülüyorsa gelecekte insanoğlunun da aynı duruma düşmemesi için hiçbir sebep yok. Dünyadaki yaşam formu belli, bu yaşam formu tüm canlılarda birbirine yakın. Dolayısıyla bakteriler bizi insanoğlu olarak hasta ediyorlarsa onların yok edilmesi gerekliyse, bakteriler de bir o kadar inatla kendilerini geliştirerek ilaçlara karşı direnç kazanarak kendilerini yenileyip yaşam mücadelesi veriyorlar. Kısaca tüm yaşam formları kendi bilgi ve güçleri oranında bulundukları ortamlarda yaşamlarının savaşımını veriyorlar.
            Günümüz yaşamında ve gelecek yaşamlarda en azından şimdiki kavrayışımız bakımından bilgi için verilerin değerlendirilmesi olayı çok önemli ve hayati mesele gibi duruyor. Bilimsel gelişmelerin gerisinde kalan toplumlar sürekli arka sıralara doğru kayacak ve yaşam standartları bulunduğu sıra veya bilimsel gelişme basamağına göre önem kazanacak. Belki de geçmiş zamanlardaki gibi savaşlar yaşanmayacak artık ancak çoğalan nüfusun da önüne geçilmesi gerekecek bir şekilde.
            Acaba çağımızdaki zamana kadar değişip ve dönüşerek gelen kurban etme geleneği veya inanışı gelecekte insanlar için de gelişmiş olabilir mi? Ya da insanların başka bir şeye inandırarak ölmenin daha faydalı olacağı konusunda inandırılarak kontrollü gönüllü ölüm olayları mı inanç olarak benimsetilir?
                Hoşça ve sağlıkla, mutlu kalın.

2/2
                                                                                                                     26-09-2017-1920
                                                                                                                                                                                                                                                                               Halil GÖNÜL
Görsel: Google Görseller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.