Çarşamba, Eylül 12, 2018

Pazar Gözlemi-Çok Para Kazanmanın En Kolay Yolu

maydanoz
Pazar Gözlemi-Kolay ve Çok Para Kazanmanın Yolu

            Bu gün günlerden Çarşamba, Aydın merkezde mahalle pazarlarından biri kurulur bu günlerde. Oldukça büyüktür, neredeyse Salı günkü büyük pazarını aratmaz. Ne aranırsa sebze ve meyveden yana her aradığını bulur insan taze taze.
            Ancak bu gün anlatacağım gözlemim beni oldukça şaşırttı ve ilk kez şahit oldum nasıl yapıldığına. Daha önceki “Pazar Gözlemim” yazılarımdan anımsar okurlarım Pazar durumu hakkında yazdıklarımı. Pazar gözlemlerim yazılarım genellikle Pazar günü kurulan Pazarda gözlediklerimdir.
            Yine otlu pide siparişi verdim ve oldukça kişi vardı benden öncesinde sipariş veren. Biraz dolaştıktan sonra alışverişlerim bitti ve tekrar vardım pidecinin yanına ama hala sırada bekleyenler vardı. Yorulmuştum, boş bir adet tabure vardı, izin isteyerek oturup beklemeye karar verdim.
            Beklerken sağa sola göz gezdirerek kendimi oyalamaya çalışıyorken hemen yanı başımda bir tezgâhta olup bitenler takıldı gözlerime. Önce inanamadım orta yaşlı kadının yaptıklarına. Tekrar tekrar fark ettirmemeye çalışarak gözlemlemeye başladım yaptıklarını. O kadar rahat ve hızlı çalışıyordu ki bir anda olup bitiveriyordu her şey ve kabaca yaptığım bir hesapla nereden bakarsanız bakın yüzde yüz elli veya yüzde iki yüz yani iki kata varan para kazanıyordu.
Bu pazarcı esnaftı, alıp satanlardandı yani. Profesyonelce yapıyordu bu işi. Yanında bir çuval maydanoz vardı bağ halinde. Üreticiden aldıkları bağlardı bu maydanozlar. Bir liraya satıyordu maydanozun bağını. Buraya kadar her şey normal.
Şimdi sıkı durun ve nasıl para kazanıldığını görün sizler de benim gibi. Kadın çuvaldaki bir bağı elli kuruşa aldığını düşünüyorum. Çuvaldan aldığı bağın lastiğini çözüp içinden üç ya da dörtte birini ayırıyor ve bağı tekrar lastikleyerek satılanların içine yani tezgâhın ön tarafına fırlatıyor. Fırlattığı bağdan ayırdığını hemen önüne bırakıyor düzgünce. Arkasından tekrar bir bağ çıkarıyor çuvaldan ve yine aynı miktarını ayırıp bir öncekinin üzerine bırakıyor ve kalanını da yine diğerlerinin içine fırlatıyor derken ortalama üç veya dört adet bağdan yeniden bir bağ maydanoz çıkarmış oluyor.
Şimdi kazancını hesaplayalım birlikte. İlk alışta her bir bağı elli kuruşa alıyor, dört bağdan bir bağ daha üretmiş oluyor ve 100 bağ olarak dikkate alırsak bağ sayısı olarak yüzde yirmi beş yani dörtte bir artmış oluyor kazanç. Paraya dökersek bu durumu. 50 kuruşa bir normal bağ alıyor, 100 kuruşa satıyor normal halde satsaydı yüzde yüz kazanç elde edecekti. Ancak dörtte bir de çalarak ürettiği bağları dikkate alırsak yüzde yirmi beş de buradan geliyor. Kazançların tamamını toplarsak yüzde yüz yirmi beş olmuş oluyor. Oldukça güzel bir kazanç, sizce de öyle değil mi?
Bir de sürüm bakımından düşünürsek bu durumu: bir bağ yeterli görülmeyecek çok kişiye ve bir bağ yerine iki bağ almış olacak. Sürümden de oldukça iyi iş yapmış olacak.
Bu gözlem üzerine hazır olan pidemi alıp tekrar geriye dönüp maydanoz satan köylüleri izlemek istedim. Kendi ürettiğini satanlarda bu bağlar büyük görünüyordu dikkat edildiğinde ama ben bu güne kadar hiç aklıma gelen bir durum olmadığı için bağların büyüklüğüne –miktarına- bakmayı akıl etmemiştim. Onlarda bir liraya satıyorlardı, bazılarında 75 kuruş olanlar vardı ama son kalanlardı onlarda. Bir an önce satıp gitmek isteyenlerdi.
Ben karar verdim bu olaydan sonra. Her ne ihtiyacım olursa alacaklarımdan eğer kendi ürettiğini satanlar varsa onlardan alacağım. Ayırt etmek gayet kolay bu kişileri. Özellikle büyük bir tezgâhları olmuyor, bir metre kare kadar yerde zaten az olan ürünlerini satıyorlar. Müşteriyi baskı altına almak gibi bir çabaları olmuyor ve alışveriş yapmak gayet rahat ve keyifli oluyor. Çok ince hesap da yapmıyorlar.

Görsel: Google Görseller

2 yorum:

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.