Çarşamba, Kasım 06, 2019

İnsan, nereden nereye geldi?

uzayda insan

İnsan ne kadar evrildi?

            Her şeyin bir ilki vardır öyle değil mi? Evet, aynı zamanda ilkler eskimek içindir de. Kendisinden sonrasında kendisinden ilham alınarak bir adım daha ilerisine geçilir ve dolayısıyla ilk olan şey bir anda eskimiş olur yani yeni yetmelerin diliyle söylersek demode –modası geçmiş- olur. Bu durum iyi şeyler için de kötü şeyler için de geçerlidir.

            İnsan, insan için de geçerli, yani fiziksel ve zihinsel olarak da geçerli ilkler ve modası geçmeler. Bir bakmışsınız kıllılık moda, bir de bakmışsınız kılsızlık. Kıl erkeklik timsaliydi bir zamanlar. Babalarını anımsatmak istemişlerdi anlaşılan o zamanki aklıselim modacılar. Sonradan kılları kazıdılar, nedense! Arkasından boyalar, kaş, kirpikler, küpeler vb. geldi. Yakışıyor da kerataya hani.
            Gene dallanıp budaklanmaya başladı bu yazı. Başlarken kısa ve öz anlatmayı seçiyorum ama olmuyor ya. Bir yanından tutup çekiyorlar illaki, kelimeler. Sözün özü, insanın aslında çok da evrilemediğiydi anlatmak istediğim. Yani gelişmişliği çok fazla değil ayağa dikilerek yürümeye başlamasından bu yana.
            Çünkü insan hala öldürüyor başka bir insanı ve diğer canlıları. Hala kızıp bağırıyor korkutmak için küçük çocukları ve kendisinden zayıf olanları. Kendisinden güçlü olanların önünde ise eğiliyor, pes ederek. Akıllı olduğu söyleniyor ama her ne kadar akıllı olursa olsun kızgınlık anında tümünün –en akıllısının da- davranışı aynı, şiddet göstermek. Bu durum fiziksel olmasa bile sözel oluyor. Hakareti daha kibar oluyor sadece.
Bu yazıyı yazarken ara vermiştim. Haberleri dinlerken “doktor doktoru bıçaklayarak öldürdü” diyordu ve polis eşliğinde götürülen doktor “ağır hakaret etti, ben de bıçakladım” demiş. Evrilmişliği hakkında sizin fikriniz nedir acaba?
İnsan hala tükürüyor, maymun da öyle. İnsan ilk haline çok yakın, beynini kazıyıp atmadıktan sonra çok fazla bir değişiklik beklemek bence hayalperestlik olur. Beynini kazıyıp hayvanlar arasına salıvermek lazım hızlı bir gelişme sağlayabilmesi için yoksa birbirini yemeye gelecek sıra.
           

            
Görsel: Google Görseller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.