Çarşamba, Mayıs 30, 2018

Kitap-KENDİNE AİT BİR ODA

"Kendine ait bir oda"

OKUDUM

KENDİNE AİT BİR ODA

            Sanırım, kitaplara ilgisi olanların şimdiye kadar büyük ihtimalle okumuş oldukları bir kitaptır Virginia Woolf’un “Kendine Ait Bir Oda” kitabı. Özellikle 1920’li yıllardaki İngiltere ve Avrupa kadın hareketinin durumunu anlatan bir kitaptır.
            Ekim 1928’ de bir toplantıdaki iki bildiriden yola çıkılarak bildirinin birisi oldukça uzun olmasından dolayı kısmen düzenlenerek “kendine Ait Bir Oda” kitabı ortaya çıkarılmış ve 1929’da yayınlanmıştır.
            Kadınların ve kadın haklarıyla ilgili olan konulara, özellikle yazım alanına değinerek,  yazım alanında kadınların neden olamadığı konusu ağırlıkta olmakla birlikte kadının ve yazma eyleminin erkek egemenliği altında olmasının etkilerini ortaya koymaktadır. Kadınların bu konudaki çabalarını değerlendirmektedir.
            Aslına bakılırsa Virginia Woolf’un bahsettiği konular hala günümüzde de varlığını hissettiren konular olmaya devam etmektedir.   Bu tür klasiklerde söz konusu olan durumlar, genellikle tek bir ülkede değil değişik zaman içinde başka ülkelerde de söz konusu olan durumlardır.
            Toplumların gelişim seyrine bakıldığında hemen hemen denebilecek yakınlıkta benzer yollardan geçtiği fikri bende yerine oturmaktadır. Virginia Woolf’un “Kendine Ait Bir Oda” kitabında sözü edilen kadın hareketleri ve yaşanılan durumlar bizde de Osmanlı döneminde yaşanılmış, hatta fazlasıyla yaşanılmış durumlar olmakla beraber Atatürk döneminde kısmen de olsa yol alınabilmiştir. Aslına bakılırsa bizde de kadın hareketleri oldukça yoğun bir şekilde kendisini göstermesi nedeniyle ilk Türkiye Büyük Millet Meclisine milletvekili olarak giren kadın sayısı daha fazladır ve özellikle Atatürk’ten sonraki zamanlarda bu durumun zayıfladığı ve Meclise girebilen kadın milletvekili sayısının düştüğü apaçık görülmektedir. Dikkatle incelendiğinde durum oldukça net bir şekilde görülmektedir.

           

KENDİNE AİT BİR ODA


                        Yazar: Virginia WOOLF
                        Çeviri: Ezgi Taboğlu Özkülahçı
                        Yayıncı: İndigo Kitap
                        Baskı: Haziran 2017
Sayfa sayısı: 160


Yaşamı geçmişi ve günümüzü anlamak için okunması gereken bir kitap bence. Ben severek ve ilgiyle okudum.
İyi okumalar dilerim sizlere. 😊
                                                                                              28.05.2018
                  Halil GÖNÜL
Görsel: Google Görseller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.