Cumartesi, Temmuz 27, 2019

Evlilik Testi

Evliliğiniz Mezara kadar mı, pazara kadar mı?

                Oturduğum yerde muziplik geldi aklıma. Karıma eşek şakaları yapmaya başladım. Anasına, babasına, akrabalarına laf ettim. Güldü geçti ama yemek bulamaz oldum tencerelerde. Kendi başımın çaresine baktım bu arada. Herkesin gözü bendeydi. Nefes alışlarımın bile izlendiğini hissettim. Arada laf sokuşturmaları saymıyorum tabii ki. İş ciddileşmeye başladı. Yelkenleri suya indirdim fazla uzatmadan. Gerisini yazmayayım artık, denemesi bedava.
                Biliyorsunuz, günümüz evlilikleri moda gibi gelip geçici artık. Nerede o eski evlilikler dedirtiyor insana. Eski evlilikler genellikle mezara kadar devam ederdi hatta mezarda bile devamlılığını korurdu. Dedelerimiz ve ninelerimizden bilirdik bunu. Günümüzde bin bir nedenden dolayı evlilikler kısaldı. En küçük buhranda çatırdamaya başlayan evlilikler ilk fırtınada dağılıveriyor son bahar yaprakları gibi uçup gidiyor.

            Araştırmacılar sebepler sıralamaya devam ediyor. Kültür farklılığı, ekonomik nedenler vb. birçok neden sıralayabiliyorlar. Elbette çağdaş kültür ve eğitim sistemini de dikkate alırsak bireyselliğin ön plana çıkması da önemli bir faktör oluyor. Artık insanların birbirini sırtlayacak ne gücü ne de tahammülü var. Sadece ben var çağdaşlıkta. Biz olabilmenin altyapısı kaymış durumda ayaklar altından. İşte bu nedenle evlilikler mezara kadar değil pazara kadar bile zor dayanır halde.
            Geçmiş evliliklerdeki en önemli faktör olan birbirini anlama ve değer verme aşınmış bana değer ver anlamı taşımaya başlamış. Bana değer ver anlayışı bir süre sonra hayal kırıklıklarıyla boğuşmaya başlıyor ve karşılıklı suçlamalar ve hakaretlerle sarsılarak güvenin zedelenmesine yol açıyor. Güven zedelendiğinde de geriye fazla bir şey kalmıyor zaten. Ama insanlar öyle kaptırıyorlar ki kendisini kendilerine saygıları olmadığını saklayarak karşısından saygı bekliyorlar sürekli. Hep sevilsin istiyorlar tek taraflı olarak. Dolayısıyla ne yaptığını bilmez hale geliyorlar bir süre sonra.
            Basit bir test: eşinize, fazla abartıya kaçmadan anormal davranış şekilleri gösterin. Hakaretvari ifadeler kullanın yalnız kaldığınızda. Zaman zaman odaya kapatın kendinizi. Kırıcı olun haftada birkaç kez. Sürekli gergin takılın onun yanında vb.
            Gözlemleyin davranışlarını bu sürede. Bir haftadan fazla sürmesin bu durumunuz ama yoksa iş gerçeğe dönmeye başlar aman ha. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın. Tedbirli olun yine de siz.
            Kendinden emin, kendine güveni olan ve sizi tanıyan bir eş davranış değişikliklerinizi hemen fark edecektir mutlaka. İlk anlarda sessiz kalabilir ama bir yandan da yardımcı olabilmek için sizin davranışlarınıza neden olabileceğini düşündüğü konularla ilgili kafa yorup sizi teselli edecektir mutlaka.
            Size samimi bir şekilde davranışlarınızın altında yatan nedeni soracaktır seven bir eş. İlk anda davranış ve hakaretlerinizi ciddiye almayarak nedenleri bulup çözmeye çalışacaktır. Rahat etmeniz için sizinle ilgilenmeye çaba gösterecektir.
            Başka nasıl olabilir?
            Daha ilk duyduğunda başa baş ağız yarışına girecektir kendisini savunma cephesine atarak. Zurna zırtlamaya başlamıştır bu anda. Dikkatli olmakta fayda var, oyunu kesmek gerekli ve çareler aranmalıdır hemen. Karşıdaki eşin kişisel sorunları vardır hem de ciddi sorunlar. En küçük yanlış davranışınızda patlamaya meyillenmiştir kendi yükünü taşımakta zorlandığı için. Pamuk ipliğine bağlıdır bu evlilik. Elbette bir yolunu bulup ağır gelen yüklerin ortaya dökülüp paylaşılmasını sağlamak gereklidir.
            Belki ciddi bir yardım almak gereklidir durumun altından kalkabilmek için. İnsanlar farkında olmadan yüklenmiş olurlar bazı yükleri. En küçük kıvılcım ateşlemeye yeter bu tür durumları.
            Böyle bir durumda en iyisi duyacağınız azarları göze alarak oyunu dürüstçe açıklayın özür dileyerek ve kendinizi affettirmek için hediye yetmez elbette. Başka affettirici çareler düşünmeniz gerekli. Bakalım tanıyor musunuz siz de eşinizi. Eğer tanıyorsanız mutlaka kendinizi affettirecek bir yol bulacaksınızdır.
            Eğer normal olarak bir haftayı doldurduysanız. Hak etmiştir övülmeyi, baştacı olmayı. Kucaklayabilirsiniz ve açıklayabilirsiniz durumu. Şaka şaka diyebilirsiniz ama dikkatli olun okkalı bir Osmanlı tekmesi yiyebilirsiniz. Eminim sinirden veya şaşkın bir sevinç gözyaşı da damlayacaktır yanaklarından. İnsanın içi kıyılıyor be.
            Yapmayın isterseniz. Karar sizin. İnsanlar birbirini aşağı yukarı tanır zaten belli bir sürede ancak beklenmeyen bazı gelişmeler karşısında da insanların ne yapacağını kestirmek elbette zordur çünkü insanlar sürekli değişim halindedirler.           

Görsel: Google Görseller

8 yorum:

  1. Aman aman bu oyun benim için çok tehlikeli. Düşünmesi bile korkutucu:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha, aman dikkat, çok pahalıya patlıyor. :))

      Sil
  2. Hahaha, inanmıyorum Halil Bey, karınızla mahsus kavga çıkartmak için elinizden geleni yapmışsınız:))Sabırlıymış valla eşinizi kutluyorum. Ama bence kimse denemesin:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürükveben, ağzının payını almak isteyen varsa bir denesin. :))

      Sil
  3. Bu konuyla ilgili bende kendimce bir yazı kaleme almıştım Evlilik Üzerine diye. İnsan ister istemez üzülüyor çevresinde kısa süren evlilikleri görünce. Elinize sağlık test de denemeye değer, gerçi ben eşimle birkaç defa dediğiniz tarzda olaylar yaşadık ama sağolsun hep beni anlayışla karşıladı. Allah herkesin gönlüne göre versin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GeCe, çok şanslıymışsınız. kadir gecesi mi doğdunuz acaba. dileğinize katılıyorum, umarım herkes gönlüne göre bulur. :)

      Sil
  4. Teste gerek yok bizimkinin sanırım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebemkuşağı, emin olmak, güvenmek güzel şey. :)

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.