Pazartesi, Ocak 25, 2021

Doğru mu, yanlış mı?

neden

Doğru ve yanlış

            Dikkati vermekte zorlandığım zaman zıtlıklar düşünürüm. Daha doğrusu düşünmeye çalışırım dikkatimi toplayabilmek için.  Doğru ve yanlış gibi.

Kankadırlar doğru ve yanlış. Daima birlikte dolaşırlar. İkisi de erkektir hem de s.. kadar. Nal derler mıh demezler. İnat mı inattırlar da. Burunlarından kıl aldırmazlar kimselere ama kendileri yolarlar burunlarındaki kılları. Bu yüzden sık sık nezle, grip olurlar ya da boğazlarını üşütürler giren havayı ısıtacak kıl kalmadığından burun deliklerinde.

            Doğru nedir? Yanlış nedir? Doğru yanlışı yanlış da doğru kelimesi doğuruyor. Biri olmasa öbürü de olmayacak. İnsanlar kendilerine göre sınıflama yapabilmek için doğru ve yanlış kelimelerini geliştirmişler ve değer yargısı olarak kullanmışlar. Kullanmaya da devam ediyorlar.

            Sözlü tanımlarını yazmayacağım buraya merak eden kendisi bakabilir. En özellikle değer yargısı olarak kullanılan doğru ve eğriden bahsedeceğim.  

            Bence doğru diye bir şey yoktur. Çünkü dünkü doğrular –doğru denilen, doğru olduğuna inanılan- bilgiler ve inançlar bu gün yanlış diye biliniyor. Dünkü yanlış denilenlerden bazıları da bu gün doğru diye biliniyor. Örneğin tereyağı, zararlı denildi kalp için, damarları ya bağlatıyor denildi ve hayvansal yağlardan uzaklaştırıldı insanlar beslenmede. Yumurta, tavuk yumurtası da aynı şekilde. Günde birden fazla yenilmemelidir türünde tavsiyeler verildi bilenler tarafından.

            Yumurta ve tereyağı temel besin kaynaklarından insanların. Tereyağına ulaşabilmek kolay değil şu zamanda. Zeytinyağına da. Bunların yerine daha ucuz olan sentetik yağlar piyasaya sürülüp tüketimi teşvik edilir oldu.

            Geçmişlerde “dünya dönüyor” diyen adamı cezalandırdı insanoğlu. Ya sonra ne oldu “vay anasına doğruymuş” oldu. Peki, cezalanan cezalandığıyla kaldı. İnsan nereden buluyor cezalandırma hakkını kendinde? Yanlış  ifade ettim, insan değil güçlü insanlar demek daha doğru. Çünkü cezalandıran kendisi adına ceza vermiyor. Kral adına ceza veriyor. Kral nereden buluyor o gücü? Kral da tanrıdan alıyor gücünü, tanrıyı temsil ediyor yeryüzünde.

            Karar vericiler kendi adına değil de başkaları adına kararlar aldıkları için vicdan azabı çekmezler aldıkları kararların yanlışlığından. Çünkü iş olarak yaparlar karar verme işini. Aksi halde vicdani olarak karar verseler ölüm kararı verilmesi için yeterli değildir farklı düşünmek, farklı şeyler söylemek. Bir kişi düşünebilmişse gelecekte yüzlerce, binlerce, milyonlarca kişi düşünebilecek demektir. O zaman doğru ve yanlış nedir? Kime göre doğru kime göre yanlıştır. Ararlarda etkili olan nedir?

            Doğru ve yanlış sözlüklerden çıksın bence. Doğru yerine “hımmmm” yanlış yerine “hoooooooo” olsun. Böylece de yanlış olduğunu düşündüğü şeyleri ifade eden ve yapanları cezlandıran bir ifade kullanılmış olur “hoooooo” demekle. doğru olduğuna inanmayanlar için de kinlerini kibarca kusmalarını sağlayan “hımmmmm” ifadesiyle tepeden bakabilirler. 25.01.21

Görsel: Google Görseller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.