Salı, Mart 06, 2018

Çıtır Erik ve Çıtır Kız-1-Can Eriği

"Can Eriği-Çıtır Erik"

Can Eriği

                Erik çalmaya giderdik can arkadaşımla birlikte, köyün dışındaki bir bahçeye. Can eriği vardı o bahçede bir ağaç. Can mı can, çıtır çıtır olurdu o erik. Biz can eriği derdik ona, canımız kadar çok severdik yemesini çıtır çıtır.
                Olgunlaştığı zaman o kadar lezzetli olmaz, hafif olgunlaşmaya başlayıp tadını aldığı zamandır temmuz, ağustos ayları. Bazen eşek üstünde yol alırken bahçemize doğru, bir kol uzatımdadır dalları yola doğru. Şemsiye gibi açılmış dallarından fışkırır yemyeşil çıtır erikler.
                Her zaman alamazdım eşek üstünden, gelen geçenler de aynı şeyi yaptıkları için yola yakın dallarda kalmazdı kısa sürede. Bir gün akıl ettim, at üstünde dikilen adamı. Bir kolayını bulmuştum çıtır eriklere ulaşmanın. Eşeğin semeri üstünde dikilip uzanacaktım çıtır erikli dallara. Ulaştım da, topladım üç beş tane. Çıtır çıtır yiyerek gittim bahçemize.
                Bu erik o kadar, hatta çevre köylere bile yayıldı ünü. Adamdan dal isterlermiş dikmek için, adam vermezmiş kimseye. Çekirdekten dikenler olmuş ama olmamış bir türlü.  Çünkü herkes tam olgunlaşmadan yediği için çekirdeği de olgunlaşmamış olurmuş. Nedense kimse akıl edememiş olgunlaşmış eriğin çekirdeğini dikmeyi.
                Kızlar, erkekler çıtır erik hediye ederdi sevdiklerine. Bir tür söz mendili gibi bir şeydi çıtır erik. “Ye beni” veya “yerim seni” anlamlarına gelirdi çıtır erik hediye etmek. Eğer hediye edilen kişi verildiğinde hemen yerse “yedim seni” anlamına gelirdi. Evlenme çağındalarsa birkaç gün içinde dünür gidilir ve iş tamama bağlanırdı “Allah tamamına erdirsin” denilerek.
                İlkokul bitince babam da köyden taşınıp şehre göçmeye karar verdi, köyde işler pekiyi değildi zaten, zar zor karnımız doyuyordu. “Hiç olmazsa sigortamız olur, çoluk çocuk gün yüzü görür, kendilerini kurtarır” diye düşünmüştü ve anamla konuşmuştu. Anamın okuma yazması yoktu, kerrat cetvelini ve alfabenin harflerini ben öğretmiştim kendisine. Alışveriş yaparken hesap yapabiliyor iyi kötü harfleri tutuşturabiliyordu.
                Babam ilkokul üçten terk ama askerlikte öğrenmiş iyice okumayı yazmayı. İlk Herkül adlı kitabı okumuştu bana daha okumayı sökmeden. Üç beş sayfalık küçük bir kitaptı. Kocaman kocaman yazıları vardı neredeyse insanın gözüne giriyorlardı kitaptan fırlayarak.

1/6

Devam edecek.

2/6 gelsin...

3/6 gelsin...

4/6 gelsin...

5/6 gelsin...

6/6 gelsin...

Görsel: Google Görseller

12 yorum:

  1. rahmetli dayım emekli öğretmen olmasına rağmen kardeşine bi türlü okuma yazmayı öğretememişti..sizin annenize okuma yazmayı öğretmeniz ne güzel..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Ertuğrul Yıldırım,
      o kadar çok sevinmiştim ki kekeleyerek de olsa bir kaç harfi tutuşturmasına; hele babamdan da "afferin" alınca.

      Sil
  2. Kastamonu'da ki evimizin arka bahçesinde vardı can eriği ağacı...ağaca çıkıp yerdim..çocukluğuma gittim sayenizde..tadı hala damağımda..

    YanıtlaSil
  3. Erik çalarken elime batan dikenleri hatırladım.Ve her zamanki gibi çocukluğuma döndüm.okuma konusuna gelince 15 yıllık öğretmenlik deneyimim ile hiç okumaz dediğin çocuklardan ne cevherler cıktı...ummadığın taş baş yarabiliyor..çocuklara güvenmek lazim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sibel özer,
      haklısınız sevgili öğretmenim, ne yazık ki eğitim sistemindeki çarpıklıktan bir şekilde çıkıyor işte. Çocukları bir anlayabilsek çağdaşlaşmaya adım atmaya başlayacağız ama bir türlü fırsat vermiyor sistem. :)

      Sil
  4. Paylaşımınızı Google+ da görünce geldim.Erik çok severim.Rahmetli anneannemin bahçesinde erik ağaçlarına çıkar yerdik.Çocukluğuma gittim Halil Bey :)
    Kız ve erkek ilişkilerine de vesile oluyormuş meğer erikler :) İlk kez okudum böyle bir şeyi ne güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sosyalmedyakafe com,
      ne güzel, çocukluk anıları çok yalın ve sıcak oluyorlar her zaman. bence en güzel anılar.teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Çok ince bir düşünceymiş. Demek sevdiğine olgun erik vermek bu anlama geliyormuş. İlginç. Ayy bu arada erik olaydı iyiydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyda'nın Kitaplığı,
      badem gibi olursa iş oldukça zor görünüyor ama bir kaç da olsa alınır herhalde. :)

      Sil
  6. Diğer serileride okuyacağım çok içten yazmışsınız

    YanıtlaSil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.