Cuma, Kasım 23, 2018

İnekler Boynuzlu mu Olmalı, Boynuzsuz mu?

"Armin Capaul, İsviçre'de bir çiftçi"

İnekler Boynuzlu mu Olmalı, Boynuzsuz mu?

            Evet, sevgili okurlar, ilginç bulacağınızı düşündüğüm bir haber hakkında yazmaya karar verdim bu sefer. Sizler de duymuş veya okumuşsunuzdur mutlaka bu haberi. İsviçre de 65 yaşlarında bir çiftçi uzun bir süredir mücadelesini verdiği ineklerin boynuzlarının kesilmemesi hakkında referanduma giden kararı bekliyor.

Tek amacı ineklerinin mutlu olması ve onların hakkını onlar adına savunmak. İnekleri boynuzlarıyla gururlanarak başları yukarıda ve dik yürüyorlarmış. Boynuzları kesildiğinde gurur kaynakları ellerinden alınacakmış, buna benzer düşüncelerle ineklerin boynuzlarının kesilmemesini istiyor. Karısı da destekliyormuş kendisini ve yakın zamanda bu oylama yapılacak. Sonucunu merakla bekliyorum. Bence inekler kazanacak, her ne kadar oy kullanamasalarda.
İnek sahibinin ifadesi: "Onları göründükleri gibi rahat bırakmalıyız. Boynuzları da nasılsa öyle kalmalı. Onlara baktığınızda başları hep gurur duyar gibi yukarıda. Ama boynuzları kestiğinizde üzgün görünüyorlar." Kaynak: https://www.yenisafak.com/dunya/isvicre-sandiga-gidiyor-inek-boynuzlu-mu-olsun-boynuzsuz-mu-3410379

Ülke halen çok partili demokratik sistemle yönetilmektedir. Konfederal yapısı sonucu, devleti oluşturan 26 Kantonun her birinin ayrı anayasası, kanunları, hükümeti ve parlamentosu bulunmaktadır. Kantonlar ise komünlerden oluşmakta ve komün-kanton ve federal devlet olmak üzere 3 seviyeli idareler İsviçre Konfederasyonunu teşkil etmektedir. Dış politika, güvenlik, gümrük politikası, para politikası ve ulusal alanın tümüne tatbik edilecek olan mevzuat Konfederal düzeyde ele alınmaktadır.

İsviçre'de dört yılda bir gerçekleştirilen genel seçimlerin sonuncusu 18 Ekim 2015 tarihinde yapılmıştır. Hükümet, 7 üyeli Federal Konsey’den müteşekkil olup, seçimler sonrasında Parlamentoda temsil edilen siyasi partiler arasında uzlaşıyla göreve getirilen sürekli bir koalisyon görünümündedir. Konfederasyon Başkanı, Federal Konsey üyeleri arasından birer yıllık dönemlerle seçilmektedir. Başbakanlık mevcut değildir.
Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı- http://www.mfa.gov.tr/isvicrenin-siyasi-gorunumu.tr.mfa
… Yasama gücü iki kanatlı Federal Meclis'te bulunuyor. Federal Meclis 46 üyesi bulunan (kantonlardan iki, yarım kantonlardan birer kişi) Kantonlar Meclisi ve 200 üyesi bulunan Ulusal Meclis'ten oluşuyor. Kantonlar Meclisi ve Ulusal Meclis üyeleri genel seçimlerle dört yıllığına seçilirler.
… İsviçre'de referandum uygulaması demokrasinin ayrılmaz bir parçasıdır. Referandumlar şehir, kanton veya federal düzeyde olabiliyor. Zorunlu referandumlar Anayasa'da yapılan değişiklikler için geçerlidir. Tercihli referandum kabul edilen yasalar ve kararnameler ile ilgili olup kabul edildikleri günden itibaren belli bir süre içinde 50 bin imza toplanması halinde yapılmaktadır.
Vatandaşlar ayrıca, 100 bin imza toplamak kaydıyla halk girişimi (initiative populaire) adı verilen bir yöntem çerçevesinde Anayasanın tamamen veya kısmen değiştirilmesini isteyebilme olanağına sahiptirler
İsviçre'nin yapısı:
İsviçre 1291 yılında kurulmuş bir federasyondur. Başkenti Bern'dir. 23 kantondan oluşmaktadır. Bu kantonlardan üç tanesi ikişer yarım kantondan oluştuğu için toplam kanton sayısı 26`dır. İsviçre’de 2942 komün (belediye) bulunmakta
Dinler: Katolik yüzde 46, Protestan yüzde 40, Müslüman yüzde 1, Musevi yüzde 0,3, Diğerleri yüzde 12,7
Diller: Almanca yüzde 64, Fransızca yüzde 19, İtalyanca yüzde 8, Romanş yüzde 1, Diğerleri yüzde 8
Etnik Oluşum: Kelt Kökenliler, Alman kökenliler, Romanlar, İrlanda kökenliler, Burgonya kökenliler, Lombardiya kökenliler, Ren ve Tuna arası Alp kökenliler.

Bu durum bana çok şey düşündürdü ve imrendirdi doğrusu. Dünyada parmakla gösterilen bir ülke olup örnek alınan bir ülke olması her zaman kendisine avantaj sağlamaktadır. Dünyada bir çok ülke birbirinin kuyusunu kazmaya uğraşırken, insan haklarını doğru dürüst sağlayamazken bu memlekette yaşayan insanlar ise ineklerin boynuzlarının kendilerine hak olup olmamasını konuşarak referanduma gitmekteler. Eminim bu memleketin tüm hayvanları da memnundur hayatlarından.
Ne diyelim, darısı başımıza. Ne de olsa alacağımız epeyce yol var.  23.11.18- Halil Gönül

Görsel: : https://www.yenisafak.com/dunya/isvicre-sandiga-gidiyor-inek-boynuzlu-mu-olsun-boynuzsuz-mu-3410379

6 yorum:

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.