Cumartesi, Kasım 24, 2018

Yeni Harfler Nasıl Öğrenildi?

"Başöğretmen Atatürk"
                İsmet İnönü'nün anılarında okumuştum yanlış hatırlamıyorsam, yeni alfabenin kabul edilme hikayesini ve tüylerim diken diken olmuştu. Atatürk'e hayranlığım katmerlenmişti.
                Atatürk, epeyce düşünüp karar verdikten sonra İsmet İnönü'ye fikrini açar ve O'nun fikrini sorar. İnönü, katılmakla birlikte kolay olmayacağını ve çok zaman alacağını söyler. ilave eder: "Siz biliyor musunuz peki?" der. Tanzimat dönemlerinde Genelkurmayda görevliyken bu tarz bir denemede ne kadar zorluk çekildiğini, daima yazışmalarda iki suret; biri yeni alfabe, diğeri eski yazı olmak üzere yazılar hazırlandığını belirtir.
                  Bir an düşündükten sonra "uzun zaman olmaz, en fazla üç ayda hallolması gerekir yoksa olmaz" diyerek kararlılığını belirtir ve daha o geceden başlamak üzere kendisi kısa sürede öğrenir ve  yeni alfabe ilan edilir. kendisi de bizzat tahtanın başına geçerek insanlara öğretirmiş. Çankaya'da geniş davetler verip hemen orada bir yazı tahtası, tebeşir getirtir öğretmeye çalışırmış. bizzat da sıkı denetim uygulamış. dediği gibi üç ayda genel olarak öğrenilmiş yeni alfabe. Başöğretmenlik böyle birşey işte.
                   "Tüm öğretmenlerin, öğretmenler günü kutlu olsun."           24.11.2018- Halil Gönül

Görsel: Google Görseller

2 yorum:

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.