Pazar, Mayıs 03, 2020

Kitap-Dişi Narsisizm-UÇLARDA YAŞAYANLAR

UÇLARDA YAŞAYANLAR-Kabul Görmeye Olan Açlık-Dişi Narsisizm

 Yazar: Bärbel Wardetzki, Almancadan Çevirenler: Feyza Sarper Öztürk - Mukaddes Öğünmez
Sistem Yayıncılık, 1. Basım: Ağustos 2010, 264 s.

                       Bu kitabı okuduğumuzda yaşamın başka bir yönünü daha tanımaya fırsat bulabiliyoruz. uzağımızda olmayabilecek bir olgu. Belki de yanyanayız ama farkında değilizdir, kim bilir!

Pdf s.10-          Ruhsal hastalıklar sadece bireysel kader değildir, toplumsal acının bir ifadesidir.            Ama Narsisizm sadece kendimiz etrafındaki daireler değildir; daha derin kavrarsak insanın kendine ve sınırlarına doğru ümitsiz arayışıdır.

Kendimizi ne kadar kaybettiysek, kendimizi hissedebilmek için o kadar uçlarda   yaşamak zorunda kalıyoruz. Durum şöyle görünüyor: Dıştan ne kadar zengin ve gösterişliysek içten duygusal yönde o kadar fakirleşiyoruz. İç dünyanın yıkımının bedeli felakettir.

s.11-       Pek çok hasta kendini bu taslakta yeniden bulduğunu ve hastalıklarını daha iyi anlayıp kabul edebildiklerini söylediler. İçlerindeki “kayıp çocuğu” bulmak için yola çıkmaya karar   verdiler. Kural olarak gösterişli dış cephenin arkasında korunmasız, ümitsiz, kabul görmeye ve kendi gerçek kimliğinin yansımasına aç bir çocuk saklanmaktadır.
          “Gerçek” benliğin keşfedilmesi iyileşmenin çıkış noktasıdır ve “içteki çocuğun” sabırlı, temkinli ve uzun soluklu bir bakımını gerektirir.

s.15-        Dişi narsist bir kişilikten muzdarip olan kadınlar zayıf bir özdeğer duygusuna sahip,             kendileri hakkında derin şüpheleri ve değersizlik duyguları olan kadınlardır ve bunlar çekicilik, zayıf olmak, başarı, mükemmeliyetçilik ve özel bir varlık olmakla dengelenecektir. Dışarıya karşı güvensizliklerini sezdirmeyecek özgüvenli bir davranış sergiliyorlar. Ama bu güvensizlikleri yakın ve samimi (cinsel) ilişkilerinde kendini gösteriyor; sevilmemekten korkuyorlar ve partnerlerine sımsıkı sarılıyorlar, onun yakınlığından korkup aynı anda geri çekiliyorlar.

s.21-    Genel anlamıyla kendini sevmedir. Genelde özdeğer bozuklukları “kendini beğenmişlik, kendini ispat ihtiyacı ve benmerkezciliğin abartılması” anlamında kullanılır. Narsistik ve Narsisizm, hayatı sınırlayan ve sevgi dolu, sürdürebilir ilişkileri büyük oranda imkânsız kılan temel bir eksikliği tarif eder.

Görsel: H. G.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.