Çarşamba, Mayıs 06, 2020

Kitap-İnsan Vücudunun Öyküsü

İnsan Vücudunun Öyküsü - Sağlık, Hastalık ve Evrim

Yazar: Daniel E. Lieberman
İngilizceden çeviren: Doç. Dr. Raşit Bilgin, 1. baskı: Say Yayınları, 2015

                        E. Daniel Lieberman –Yalınayak Profesör- (1964): Harvard Üniversitesi'nde İnsan Evrimsel Biyolojisi profesörü ve Biyoloji Bilimleri'nde Edwin M. Lemer II Profesörü.


s.9-                  2006 senesinde 34 ülkede yapılmış ve yayınlanmış bir çalışmaya göre, Türkiye evrim teorisinin kabul görme oranı açısından, Amerika Birleşik Devletleri'nin hemen arkasında, %26'lık bir oranla son sırada yer almıştır.
s.41-                Geçmişimizi düşündüğümüzde bu dönüşümlerin hiçbiri elzem değildi, fakat her biri atalarımızın vücutlarını, onlara yeni uyarlanımlar ekleyerek ve kimilerini çıkartarak değiştirdiler.
            BİRİNCİ DÖNÜŞÜM: En eski insan ataları insansı primatlardan ayrılarak iki ayakları üzerinde dik olarak yürüme yönünde evrildiler.
İKİNCİ DÖNÜŞÜM: Bu ilk ataların çocukları olan australopitlerde meyvelere ek olarak pek çok farklı tür yiyecek toplamaya ve yemeye yönelik uyartanımlar evrildi.
ÜÇÜNCÜ DÖNÜŞÜM: Günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl kadar öncesinde, insan cinsinin en eski üyelerinde, ilk avcı-toplayıcı olmalarına olanak sağlayan, tam olarak olmasa da neredeyse modern insan vücutları ve biraz daha büyük beyinler gelişti.
DÖRDÜNCÜ DÖNÜŞÜM: Eski insan avcı-toplayıcılar çoğaldıkça ve Eski Dünya'nın büyük bir kısmına yayılmaya başladıkça, daha da büyük beyinler ve daha büyük, ama yavaş gelişen vücutlar evrilmeye başladı.
BEŞiNCİ DÖNÜŞÜM: Modern insanlar dünyaya hızla yayılmamızı ve hayatta kalmış tek insan türü olmamızı sağlayan dil, kültür ve işbirliğine yönelik özel yetenekler geliştirdiler.
s.43-                Son birkaç yüz nesile baktığımızda, iki kültürel dönüşümün insan vücudu için hayatı öneme sahip olduğunu ve yukarıda bahsedilen evrimsel dönüşümlere eklenmesi gerektiğini görüyoruz:
ALTINCI DÖNÜŞÜM: İnsanların avcılık ve toplayıcılık yerine çiftçiliğe başlamalarını sağlayan Tarım Devrimi.
YEDİNCİ DÖNÜŞÜM: İnsan emeği yerine makinelerin kullanılmasını başlatan Sanayi Devrimi.
s.44-                Dobzhansky'nin son derece zekice söylenmiş sözü "biyolojide hiçbir şey evrim ışığında bakılmadığı sürece anlam ifade etmez" sadece doğal seçilim için değil, ama aynı zamanda kültürel evrim için de geçerlidir.

Görsel: H. G.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.