Pazar, Ağustos 27, 2017

Yavrunuz Kaçırılsa Ne Hissedersiniz? -2/13

Abla Ne yapacak?

            “Karşıya bak karşıya, taa taş yığınının oraya!” dedi fısıltıyla, işaret ediyordu işaret parmağıyla. Heyecanlıydı, hemen dediği yere baktım, birden heyecan bastırdı beni de ve titremeye başladım, elim ayağım çözüldü iyice.
                   “Çök çök, sakın kıpırdayayım deme, sesini de çıkarma hiç” deyince nefesimi bile tuttum, boğulacak gibi hissediyordum kendimi, kalp atışlarım gümbür gümbür vururken yavaşlamaya başlamıştı nefessizlikten.
"Çekirge"
            İki anne ve onlarca yavruları birlikte geziniyorlar ve yiyecek arıyorlardı. Çekirgeyi çok severler keklikler, anaçlar kolaylıkla yakaladıkları çekirgeleri yavrularına bırakıyor, yavrular da çekirgeleri parçalayarak bölüşüyorlardı.

               Bazen kavga bile ediyordu yaramaz, güçlü yavrular. Her şey gözlerimizin önündeydi, çok net görüyorduk her hareketlerini.

            Yavrular daha yakalayamıyordu çekirgeleri ve yanına yaklaştıklarında zıplayıveriyorlardı. Yavrular olsa olsa 3-5 günlüktü daha, kanatları tam oluşmamış durumdaydı, palaz derdik bu yavrulara.
"Zıplayan Çekirge"

            Palazlar bir süre beslenecekler annelerinin yardımıyla ve daha sonra da su içmeye götürülecekler, hep aynı olurdu. Su içtikten sonra da ikindi serinliğine kadar gölgelik bir alanda dinlenecekler, zararlı böcekleri üzerlerinden atmak için çok ince kumluk bir alanda deşinecekler bir süre.

               Kum içinde deşinme durumu çok zevkli bir oyundur aynı zamanda yaramaz yavrular için.

       “Bak bak, iyi bak” dedi abla tekrar işaret ederek yavruları. Birkaç tanesi ayrılmaya başlamıştı diğerlerinden. Ne olduğunu pek anlamış değildim ama yine de merakla seyrediyordum onları heyecan içinde.

          Aslında içimden geçen koşturmaktı onlardan birkaçını yakalayabilmek için ama ablanın buna izin vermeyeceğini düşünüyordum. 

          Bu kadar yakınlarında olmak çok nadir olur çünkü hemen hisseder anaç keklik, bazen baba da gözler uzak bir yerden ve öter diğerlerine haber vermek için. Farklı bir ses duydukları anda çok hızlı kaçarlar.
"Basıkmış Anaç Keklik"

            Usta avcılar değişik yöntemler geliştirmişler akan zamanlar içinde ve oldukça da işe yararlar. Bunlardan birisi ve en etkililerinden olan yöntem, üzerlerinden kartal, şahin gibi yırtıcı ve avcı kuşların uçtuğu kandırmacası, taktik olarak çok basit bir yöntemdir.

            Üzerlerinden bir gölge geçtiğinde ilk anda basıkırlar oldukları yerde ve ilk fırsatta taş aralarına veya en yakınlarında bulunan otlu bir alana saklanırlar basıkarak. Genellikle yavrularını da kanatlarının altına alır anaç keklikler.

            Abla bana işaret etti parmağını ağzına götürerek “sus” demek için. Bir şey yapacağının bir işaretiydi sanki bu davranışı. Heyecan ve ne olacağını kestiremeden başımı salladım “tamam” anlamında.


Not: 2/13

1/13 gelsin...


      26-08-2017-19.40 

 Halil GÖNÜL

Görsel: Google Görseller



12 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. İrem E.
      haklısınız, öyle görünüyor durum, belki de yakalayamazlar. Sonraki bölümlerde belli olur durum. :)

      Sil
  2. :) Okuyunca aklıma uafklığım geliyor hep :) Çok eşek arısı kovanına çomak soktum ufak iken bir çok kez arı soktu :) Tavuk yumurtladığı anda yani daha kabuğu sertleşmeden tavuğu kaldırıyordum yumurtasını alıyordum :) Kırlangıçların yuvalarının içindeki yavrularını elime alıp sevip tekrar koyardım bunu yapmamam gerektiğini çok geç öğrendim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fakir Yazar,
      Ooooo! epeyce de yaramazmışsın arkadaş ya! Evet hemen hemen bütün kuşların yuvalarındaki yumurtaları dahil dokunulduğunda bunu kokusundan fark edebiliyorlar ve yuvayı terk ediyorlar, güvenliği ortadan kalktığı gerekçesiyle olduğu gibi.
      Dünya güzel bir labaratuvar olmuş işte size, ne güzel! :)

      Sil
  3. Hepimizin kücükluk anisi olmuş sanırım.

    Kuş lastigi ile az mi kuş vurduk..

    Insanoglu eger ki inanci olmasin cok değişik oluruz ha..

    Hayvanlar masumdur.

    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murat CENK, teşekkür ederim.
      Lastik sapan deriz bizde, ilk nişancılık dersleri o sapanla alınırdı zaten, erkek çocukların olmazsa olmazıydı, kavgada kaçanın kıçından vurulurdu kaçarken. :))
      Bence İnanç vicdanlı yapmıyor insanları, inanmayan da dünya kadar insan var ve kimseyi asıp kesmiyorlar. Vicdan olmazsa, işte o vicdansızdan bekleyin bence her şeyi.
      Evet, çocukluk hariç, insanların haricindeki bütün canlılar masum görünüyor doğada. İnanç bize, doğadaki canlıların bizim beslenmemiz için yaratıldığını söylüyor, avlayıp, kesip yiyebiliriz. İşi çığırından çıkarıyoruz, para kazanmak veya zevk için yapıyoruz :)

      Sil
  4. hi dear,
    i'm a new follower of your nice blog, can you follow mine?
    https://amoriemeraviglie.blogspot.it/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, la casetta delle meraviglie,
      ilginiz için teşekkür ederim, ben de sizi tanımış oldum böylece ve takip ve izlemeye aldım. Sizin de güzel bir blog sayfanız var hoşuma gitti. sevgilerimle hoşça kalın. :)

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Derya,
      söyledim, sizin hatırınıza bırakacaklar 13/13 bölümünde. :)

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.