Cuma, Ağustos 31, 2018

Ticaret

ticaret

Ticaret

            İlk zamanlardaki fazlalıkların kabileler arasındaki takası zamanla ortaya çıkan açıkgözlerin bu fazlalıkları toparlayarak başka yerlerdeki kabile veya topluluklara götürüp onlardakileri de başka yörelerdekilere taşıması zamanla fazlalıkların takası olmaktan çıkıp bir tür ilkel ticarete dönüşmüş olması muhtemel.
            Daha sonraları ticaret kavramı gelişmiş ve para da icat edilmiş bu arada. Çok şey taşımaktansa az parayla çok şey alınıp satılır hale gelmiş. İnsanlar güya çağdaşlaştıkça hırsızlaşmış, fesatlaşmış ve diğerlerini kandırır duruma gelmişler.

            Ticaret, açıkçası bilerek ve isteyerek bir başkasını kandırmaktan öte bir şey değil. Fırsatını yarat ihtiyaç sahibini alabildiğine kazıkla. Çağdaş insanlık denilen yirminci asırda ilaç mafyalarına alet olan güya sağlık örgütü hem de dünya sağlık örgütü aracılığıyla domuz gribi aşısı pazarla. Vay beee dedirten bir durum. Gel de çağdaşlığı kabullen sen. Kime güvenirsin bu açgözlülerin sardığı dünyada.
            Ticaret yapılmalı ancak aç gözlülükle ve fırsatçılıkla değil adilane ve dengeli olmalı. Kazanmadan ayakta kalınması mümkün değildir. Mevcut durumu korumanın da gereği yerine getirilmeli. Bu gereklilik masraflar üzerine sürdürülebilir bir kar payı ilave edilerek yerine getirildiğinde çok şey kendiliğinden dengeye girecektir. Acımasız olan hiçbir şey uzun süreli ayakta kalamaz. Bir gün kapitalizm de yenilecektir mutlaka.

Görsel: Google Görseller

2 yorum:

  1. Ticaretin eski tadı tuzu kalmadı artık. Hile hurda karıştırmadan ticaret yapan bir elin parmağını geçmez...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, eskilerden ne kaldı ki, öyle değil mi?

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.