Cumartesi, Ekim 17, 2020

Evriliyor muyuz, devriliyor muyuz?

evriliyormuyuz

Evriliyor muyuz, devriliyor muyuz?

            Toplum olarak evriliyor muyuz, devriliyor muyuz?

            Öncelikle söylenmesi gereken cevap “evriliyoruz elbette” ağalar, paşalar, aslanlar, kaplanlar…

            Sözlüğe bakmaya üşendim gecenin geç vaktinde. Hem ne kadar çok anlamı var tamtamına uygun olacakmış tarif. Türkçe mi? boş veeeer! İşaret dili, mırıltılar, hırıltılar yeter anlaşabilmek için. Meraklanmayın, anlaşılır, anlaşılır. Anlaşılmıyor mu yoksa! Büyütmeyin, anlaşılmayan bir şey mi var ortada. İşler ayna, çal çal oyna!

            Kadın cinayetleri kanıksanmış gibi sanki. Sokak kabadayılığı, magandalık deseniz almış başını gidiyor. Birinin canı sıkılıyor. Alıyor eline pompalıyı, açıyor pencereyi, dan dan dan… sokağa ateş ediyor. Ölü, yaralı… şansına artık. Yazımız kötüymüüüüüüüüüüüş, tüh tüh tüh!

            Trafikte ön kesip tehdit etmeler, yumruklamalar, kadın, erkek, çocuk demeden. Arabanın içinde kim var doğru dürüst bakmadan. Kapının önünde hırsız var, alt komşu kadını soymaya uğraşıyor, çantasını ha kaptı ha kapacak. Kıyasıya bir mücadele var. üst komşu kadın görüyor, sesini çıkarmadan seyrediyor, kameraya alıyor. Arkadaşlarına gönderiyor böbürlene böbürlene. Büyük bir iş başarmış gibi.

            Aynı binaya girerken kameracı kadını yakalıyor hırsızlar dal öğlen. Gıkı bile çıkmıyor çantası, takıları alınırken. Şoka giriyor. Şoktan çıkınca basıyor figanı, ortalık savaş yeri sanki. Kendini atıyor yerden yere. Mahalleye, komşulara ver yansınlar ediyor. Onu da kameraya alan vardır belki de.

            Küçücük çocuklara erkek kız olduklarına bakılmadan tacizler, ölümler…  geçiştiriliyor. Herkes kendi çocuğunu korumaya çalışıyor. Yazılı ve görsel basında, sosyal medyada görünce ah, vahla geçiştiriliyor olay. Birkaç dakika sonra unutuluyor, normal yaşama dönülüyor. Ne kadar normalse! Sahi, nedir normal?

            Türkiye, Osmanlı gibi kırk yamalı bohçadan kopup başka bir kırk yamalı bohça olarak dünyaya gelmişken geçen zaman içinde yamalıklar yenilenmedi ve eski yamalar yıprandı, hor kullanılmasından dolayı bohça yer yer delindi.

            Riyakârların kıymete bindiği toplumlarda tek yüzle dolaştığında madara olursun. O yüz de çabuk eskir çok kullanıldığı için. Sonunda yüzsüz kalmayı göze alman gerek. Becerebilirsen!

            Toplum olarak evriliyoruz. Hızla evriliyoruz. Hızımıza yetişen olmaz bu gidişle. Birincilikte birinciyiz. Yaşasııııııııııııın! 


Görsel: Google Görseller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.