Pazartesi, Kasım 20, 2017

Mektup-11-Düşcez Ulen Düşcez!

"Düşcez ulen düşcez"
                   Ha sana sürprizim ise; bundan sonraki yazdıklarımı normal yazı, edebi dille yazacağım artık. Şiveli yazmayı keseceğim. Aslına bakarsan şiveyi seviyorum ama yöresel kalıyor be bazıları anlamakta zorluk çekiyor okurken.
                Askerdeyken İstanbul’da bir gün yüzbaşı için yorgancıya gittim, siparişini vermiştim önceden. Ben kapıdan adımımı atmadan usta ve çırak dikildiler karşıma ve heyecanlı heyecanlı “abi sen nerelisin?” dediler. Gözleri merak içinde bakıyordu her ikisinin de.
                Önce şaşırdım tabii ki, sonra kendime gelip “neden soruyorsunuz bunu?” dedim gülümseyerek.
          Hoşuma gitmişti aslına bakılırsa. “Abi, biz ustamla iddiaya girdik ziyafetine; ben Denizli’li, ustam Aydın’lı dedik senin için.” “Denizli” deyince çırak sevindi ama ne seviniş ben de anlayamadım. Ziyafete beni de dahil etmişlerdi ama askerlik işte nasıl gidilir gece vakti. Çavuştum ben askerlikte.

                Başlangıçta sana takılmak istemiştim aslına bakılırsa. Çok fazla dışarıya çıkmadığım için benim şive bozulmadı sayılır daha. Sınavlara gittiğimde arkadaşların çoğu takılıyor bu yüzden. Bazıları “ninni gibi geliyor kulağıma senin konuşman” diyorlar ısrarla konuşturmaya çalışıyorlar beni. 
                Nasrettin hocanın papağanı fıkrasını anlattı birisi, ben bile güldüm şiveli anlatmasına. “Düşcez ulen düşcez” demiş papağan “iki ayağını da çekersem ne yapıyor?” diye soru sorduğunda Müşterinin birisi Nasrettin’e.
                Şimdilik hoşça kal, kan kardeşim Cemheri. Kestane kebap, acele cevap. Ellerinden öperim Abicim! “Gözlerinden öperim” demişsin de ben de saygıda kusur etmeyeyim dedim. Büyüğüm olduğunu bilmiyordum, anlatsana ne kadar büyükmüşsün benden merak ettim. Sordum kimse hatırlamadı bile doğduğumuz zamanın ayını falan. Mevsim hatırlıyor bazıları.
11/
                                                                                                                                          13-11-2017
                                                                                                                                          Halil Gönül
Görsel: Google Görseller

6 yorum:

  1. ya gerçekten hikayeleriniz çok anlamlı oluyo..insan gıpta ediyo böle hikayelere.. papağanca konuştuk sonunda.."düşcez ülen düşcez.." 😀 elinize, emeğinize sağlık.. 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertuğrul Yıldırım,
      Çok teşekkür ederim. beğenmeniz sevindiriyor beni. Hoşça ve sağlıcakla kalın. :)

      Sil
  2. Çok etkileyici bir hikaye olmuş elinize sağlık çok beğendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet Lütfi Alp Korkmaz, Teşekkür ederim, beğenmiş olmanız güzel. :)

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.