Perşembe, Aralık 14, 2017

Söz ve Yaşam Benzerliği

"İlham Perisi"
               Benim ilham perileri de gececi galiba, tam yastığa başımı koyuyorum geliyorlar bir şeyler fısıldıyorlar kulağıma ve arkasından gidiyorlar nereye gidiyorlarsa. Arada bir yoklayıp duruyorlar da bir şey yapıyor muyum diye. Baktılar ki bir şey yapmıyorsam birkaç şey daha fısıldıyorlar bir daha gidiyorlar.
Derken akla karayı seçiyorum tabii ki ben de sabahın körü oluyor pösteki sayarken. Aklımda bir sürü konu ve kelimeler, cümleler, harfler, rakamlar derken ezan okunmaya başlıyor arkasından da ortalık aydınlanmaya başlayınca uyu uyuyabilirsen artık. İnsanlar ayaklanmaya başlıyorlar paldır küldür. Ortalıkta bir trafik uğultusu; günün cafcafı başlıyor başkaları için, benimse heyheylerim geliyor uykusuzluk ve sinir gerginliğinden.
            Bu gece kulağıma fısıldanan şey: her şeyin bugüne kadar söylenmiş olduğu ve söylenecek sözün kalmamış olduğu; söylenenler ise hep söylenmişlerin aynısı tıpkı yaşananların ve yaşanacakların da daha önceden yaşanmış olduğu gibi. Kelimelerden oluşan cümleler ile yaşanan hayatlar birbirine benzerdir; daha öncekilerin tekrarından ibarettir her ikisi de.
            Size tercüme edivereyim ilham perilerimin söylemek istediklerini. 

            Demek istiyorlar ki: Bütün kelimeler daha önceden söylenmişlerdir, söyleyecek bir şeyin varsa öncekilerden farklı olmasını da istersen aynı kelimeleri kullanarak kurduğun cümleler farklı olmalıdır, aksi halde tekrardan başka bir şey değildirler ve sana ait olamazlar.
            Yaşamlarda birbirine benzerdir aslında eğer senin yaşamının diğer yaşanmışlıklardan farklı olmasını istiyorsan farklı yaşamalısın hayatını ve farklılıkların olmalı diğerlerinin yaşadıkları yaşamlardan ki: sana ait olabilsin. Aksi halde “kopya” muamelesi yapılacaktır ve hiçbir şeye katkısı olmayacaktır, katkı sağlamayan bir şeyi başkaları neden önemsesin?
            Enine boyuna çekip uzatırken sabah oldu ama bir türlü de netleştiremedim her şeyi. Tekrarlanmışlık ve ayrılmak ötekilerden. Hem aynı şeyi yapacaksın hem de ayrılmış olacaksın; paradoks gibi sanki.
            Evet yaşanan şeyler benzer genellikle, şeytan ayrıntılarda gizli. Bizim oralarda bir söz vardır. “Herkes sakız çiğner ama Avşarlı Fatma gibi kimse çiğneyemez.” Eskilerden şimdiki gibi naylon sakızlar mı var, yok elbette. Çamlardan bulunan sakızlar ağızda dağılmadan tükürükle yoğrularak çiğnenebilecek hale getirilir. Adına da çam sakızı denilir. Bir saat kadar çiğnendikten sonra sertleşmeye başlar ve atma zamanı gelmiştir o sakızın. İşte Avşarlı Fatma sakızı hiç zayii etmeden çiğnenecek hale getirirmiş ve diğerlerinden farkı buymuş.
            Avşarlı Fatma olamadıktan sonra yaşananlar ve yaşayanlar aynıdır, Ali, veli, Ayşe Fatma olması fark etmiyor.
            Sözler de aynı. Söz söyleyene göre değişiyor anlatmak istedikleri ve anlamı.  Örneğin: öküz vardır öküz oğlu öküzdür; bir de öküz vardır, öküz mü öküzdür. 
             Uysa da yazdım uymasa da yapabileceğim bir şey yok artık.
            Hoşça ve sağlıkla kalın. Yaşamınız ve cümleleriniz sizlere özgü olsun.

                                                                                                          13.12.2017
                                                                                                          Halil Gönül
Görsel: Google Görseller

6 yorum:

  1. Kötüymüş bu uyuyamamak. İlham perinizin yaptığı iş mi allah aşkına? Gelecek başka saat mi kalmadı.
    Benim aklımdan geçen şeyler. Bayılırım marjinal insanlara. Nevi şahsına münhasır derler ya, öyle biri olmak ya da öyle bir çocuk yetiştirmek isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nil,
      teşekkür ederim.
      Umarım yetiştirirsiniz. Şimdiki aklım olsaydı yalnızca seyrederdim çocukları; daha çok şey öğrenmek için onlardan. Birlikte çok daha fazla oyunlar oynardım; onların kurduğu oyunlardan. :)

      Sil
  2. Aklımızı yavaş yavaş kaybettiriyorlar :)

    YanıtlaSil
  3. Benim periler 7 / 24 iş başında, bir tanesi ne zamandır yeşil bir böcekle ilgili bir şeyler yazmamı fısıldıyor - bir yeşil böcek olayı yaşadım da, bakın yine aklıma geldi, yazayım şunu artık. = )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir kız bir ana,
      bence acele edin veya özenli bir not almaya bakın tez zamanda; kaçıveriyorlar sonra. Kızdıklarında aynı şeyi söylemiyorlar tekrar. :)

      Sil

Hoş geldiniz.
İlginiz için teşekkür ederim.